Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС предупреди: Спира финансовата помощ за Сърбия и Косово при липса на диалог

10 май 2024, 16:35 часа
Реклама

Европейската комисия предупреди, че Сърбия и Косово рискуват да изгубят финансирането по европейския План за растеж на Западните Балкани.

"Двете страни трябва да се ангажират конструктивно с нормализиране на отношенията си, за да отговарят на условията за финансиране от Плана за растеж, който беше приет наскоро. Нормализирането на отношенията е съществено условие за европейския път и за двете страни. Както Сърбия, така и Косово рискуват да загубят важна възможност при липса на напредък", съобщи пресслужбата на Европейската комисия, цитирана от БГНЕС.

ЕК призовава за пълно изпълнение на всички задължения, произтичащи от Споразумението за пътя за нормализиране и от Анекса за изпълнение, както и всички предишни споразумения за диалог.

Още: ЕК: Осигурихме заем от 50 млн. евро за РСМ

Планът за растеж е най-амбициозният финансов пакет на ЕС за страните от Западните Балкани досега. Той се състои от 6 милиарда евро - от тях 2 милиарда ще бъдат предоставени под формата на безвъзмездни средства, а останалите под формата на заеми с много изгоден лихвен процент. Пакетът беше представен през ноември 2023 г. и официално приет миналата седмица. Плащанията по Плана са предмет на строги условия.

Всяка страна бенефициент ще трябва да подготви програма за реформи, която ще бъде консултирана, оценена и одобрена от Комисията и, ако е необходимо, и от държавите членки на ЕС.

Хиляди посрещнаха Си в Белград. Вучич: Такава любов няма да видите другаде (ВИДЕА)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес