Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За 24 часа над 8 000 цивилни са напуснали военните зони в Алепо

29 ноември 2016, 09:35 часа
Реклама

Правителствените сили в Сирия са продължили цяла нощ офанзивата в източните части на Алепо, които са окупирани от въоръжени групировки.

Това съобщава ТАСС, позовавайки се на Руския център за примиряване на враждуващите страни в Сирия.

„През изминалите 24 часа 14 квартала в източните части на Алепо (около 3000 жилищни сгради) са били изцяло освободени от терористите.

Над 8.5 хил. цивилни, от които близо 4 000 деца, са напуснали военните зони. На всички жители, които са напуснали града, им е предоставена топла храна, времена акомодация, а при необходимост и медицинска помощ“, се допълва в изявлението на центъра.

Actualno.com припомня, че по-рано стана ясно, че сирийските бунтовници са изгубили контрола над цялата североизточна част на град Алепо,

Вчера, 28.11.2016 г., сирийските сили превзеха и кварталите Сахур, Хайдарие и Шейх Хорд в североизточен Алепо, а кюрдските сили изгониха бунтовниците от квартала Шейх Фарес.

Кюрдите не са официално нито съюзници на Дамаск, нито на бунтовниците, но сирийската опозиция ги обвинява, че сътрудничат на сирийския режим в битката за връщане на контрола върху целия град Алепо.

Превземането на квартала Сахур е стратегическа победа за силите на сирийския режим, защото източен Алепо е разделен окончателно на две части. В източен Алепо живеят около 250 000 души. От четири месеца зоната е обсадена от силите на режима.

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес