Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нетаняху успя да сформира най-крайнодясното правителство в историята на Израел

22 декември 2022, 12:16 часа
Реклама

Бившият премиер на Израел Бенямин Нетаняху, който спечели изборите през ноември, обяви, че е съставил успешно правителство. Така той за първи път в историята на страната ще прекара шести мандат начело.

Реклама

Коалицията е сформирана от крайнодесни партии - Ликуд, Религиозна ционистка партия (РЦП), Шас, Обединен юдаизъм на Тората (ОЮТ), фракциите Йехудит и Ноам. Това поражда огромни притеснения у палестинците, че кабинетът ще затегне хватката на Израел над окупирания Западен Бряг.

Нетаняху е обявил пред президента Исаак Херцог късно в сряда, че успешно е сформирал правителството – почти 40 дни след като лидерът на „Ликуд“ получи мандата. Въпреки това обаче още не са постигнати определени споразумения вътре в самата коалиция, пише The Jerusalem Post.

Коалиционните партньори на Нетаняху отхвърлят идеята за двудържавно решение на израелско-палестинския конфликт - подкрепяната от международната общност формула за мир, която предвижда независима палестинска държава на Западния бряг заедно с Израел, с обща столица Йерусалим.

Лидерът на партията "Религиозен ционизъм", която в съюз с две други крайнодесни партии спечели третия по големина брой места в парламента, иска Израел да анексира Западния.

Израел окупира Западния бряг, Източен Йерусалим и Ивицата Газа по време на войната през 1967 г. Повече от 600 000 еврейски заселници живеят там, в селища, които се считат за незаконни съгласно международното право, въпреки че Израел оспорва това. През 2005 г. Израел изтегляи своите заселници и войски от Ивицата Газа.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес