Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ирански демонстранти нахлуха в посолство на Саудитска Арабия

03 януари 2016, 09:06 часа • 3869 прочитания

Ирански демонстранти, които организираха митинг пред посолството на Саудитска Арабия в Техеран във връзка с екзекуцията на известния шиитски духовник шейх Нимр ал Нимр, успяха да влязат на територията на дипломатическата мисия.

В района на посолството, разположено в района Ниаваран в северната част Техеран, бе изпратена полиция, за да възстанови реда и сигурността в зоната около мисията. Демонстрантите бяха изведени извън дипломатическия комплекс, без да се използва сила, утонява БГНЕС.

За днес в Иран е обявен почивен ден във всички висши светски и религиозни училища. В цялата страна са насрочени масови демонстрации срещу екзекуциите в Рияд. Повечето от студентите в Техеран се очаква отново да демонстрират пред посолството на Саудитска Арабия.

В събота, 2 януари, Саудитска Арабия екзекутира 47 души, осъдени за тероризъм. Сред тях е и изтъкнатият шиитски духовник Нимр Бакер ал Нимр, противник на саудитския режим. Това са първите изпълнени смъртни присъди за 2016 г. в ултраконсервативното кралство. През 2015 г. там бяха екзекутирани 153 души.

Повечето екстремисти са били свързани с "Ал Кайда" и са свързани с нападенията в периода 2003 - 2006 г. срещу на петролни и отбранителни съоръжения, както и срещу Генералното консулство на САЩ в Джеда, казват саудитските власти. Нимр беше арестуван през юли 2012 г. във връзка с обвинения в подстрекаване на масови протести и бунтове. Той беше осъден през октомври 2014 година.

Техеран – главен противник на Рияд в региона, реагира незабавно на съобщението за екзекуцията на Нимр. Според външното министерство на ислямската република, "това е свидетелство за истинските цели на саудитското ръководство и показва дълбочината на неговата морална деградация". Саудитските власти скъпо ще платят за изпълнението на известния шиитски проповедник Нимр ал Нимр, се посочва в съобщение на официалния сайт на Иранската революционна гвардия корпус (елитни части на иранските въоръжени сили).

Върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини предупреди, че екзекуцията на Нимр ал Нимр може да доведе до опасни последствия. "Случаят с шейх Нимл ал Нимр предизвиква сериозно безпокойство относно свободата на изразяване и зачитане на основните граждански и политически права, които трябва да се спазват във всички случаи, а също и при борбата срещу тероризма", каза ръководителят на дипломацията на ЕС. "Този случай също може да доведе до по-нататъшно разпалване на междурелигиозното напрежение, което вече нанесе толкова много щети в целия регион, с опасни последици", добави тя.

САЩ предупредиха Рияд, че екзекуцията на известния шиитски духовник, стоящ зад антиправителствени протести, „рискува да изостри религиозното напрежение“. Вашингтон призова саудитските власти да „уважават и защитават“ човешките права.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес