Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Западната артилерия обръща войната в Украйна заради обсега си

04 юни 2022, 21:00 часа • 31402 прочитания

"Артилерийската пот спасява кръвта на пехотата". Не напразно украинските военни често изричат тази поговорка.

Изминаха седмици, откакто Украйна започна отчаяно да настоява за тежко западно въоръжение, особено за модерна ракетна артилерия, за да обърне хода на руската инвазия, която не върви много добре за Киев. Въпреки че Запада дълго обмисля какво точно да изпрати към Украйна, изглежда така, сякаш ще има драстична промяна, след като в края на май САЩ одобриха прехвърлянето на 4 ракетни системи за залпов огън M142 HIMARS.

HIMARS и боеприпасите са част от нов пакет от помощи на стойност 700 млн. долара, който включва още радари за противодействие на огъня, нови противотанкови оръжия FGM-148 Javelin (1000 ракети с 50 установки), артилерийски снаряди, превозни средства, резервни части и др.

Освен това, както стана известно на 1 юни, Обединеното кралство поиска от САЩ да даде зелена светлина за предоставяне на Украйна на M270 - още по-тежка и усъвършенствана ракетна система, произвеждана в Щатите. Доставката от САЩ следва поредица от трансфери на усъвършенствана тръбна артилерия, по-специално 90 броя 155-милиметрови гаубици М777 - новият "свещен граал" за украинските военни, който вече е разположен в зоните на военни действия.

Сега Украйна се надява на пробив. Ако бъдат доставени бързо и в големи количества, се очаква новите оръжия да се превърнат в ключов фактор за промяна на играта, пише в свой анализ Kyiv Independent. Както казват военните, масираните доставки не само ще помогнат за потискане на доминиращата руска полева артилерия - ключов фактор за успехите на Москва на бойното поле - но и ще проправят пътя за амбициозно украинско контранастъпление.

Експерти: Западното тежко оръжие ще помогне на Украйна само ако дойде в достатъчно количество и навреме

Отминаха дните, когато полевата артилерия изпълняваше задачите си чрез непреодолимата мощ на масивни и широки баражи, както по време на Втората световна война. Ерата на безпилотните летателни апарати и усъвършенстваното маркиране на цели и разузнаване я превърнаха в много по-интелигентен и прецизен инструмент. Ролята ѝ в съвременната война с комбинирани оръжия също нарасна. Според украински специалисти, цитирани от киевското издание, тактическата артилерия може да представлява до 70% от огневата мощ на едно голямо подразделение по време на пълномащабна война.

В това отношение руско-украинската война от 2022 г. е пиков момент за артилерията съветско производство - както тръбната, така и ракетната.

Настоящата битка за Донбас, като широкомащабно комбинирано въоръжено действие, ясно показва, че съвсем очаквано Русия има осезаемо предимство по отношение на броя на разположените артилерийски установки. И Киев, и Москва разчитат на старите съветски стандартни артилерийски снаряди, предимно със 122- и 152-милиметрови, но численото превъзходство е от решаващо значение. Русия, основният наследник на старите съветски складове, се радва на почти неограничени запаси от снаряди. Точно това преимущество е причината за множеството териториални завоевания на Кремъл, особено в Донбас.

В основата на тактиката на бойното поле е руската артилерия да опустошава всичко пред настъпващите си отряди, независимо дали става дума за украински линии или населени градове. След това Москва разпорежда на пехотата да напредва през тлеещите руини. Руските сили използват тази тактика в украински градове като Мариупол, Волноваха и Попасна, които вече до голяма степен са изравнени със земята.

Артилерийските загуби на Кремъл обаче също са огромни. Според проекта за онлайн разследвания Oryx – към 1 юни Русия е загубила най-малко 13 тежки 120-милиметрови минохвъргачки, поне 61 буксируеми оръдия (включително 152-милиметрови гаубици 2A65 Msta-B), 121 самоходни оръдия (включително тежки 152-милиметрови 2S19 Msta-S) и най-малко 69 ракетни системи за залпов огън (MLRS). Голям процент от изгубените единици са попаднали в украински ръце.

Но украинската армия изостава значително по отношение на количеството артилерийски и ракетни оръжия на терен, както и по отношение на наличните боеприпаси. Според множество доклади от военната зона на Донбас разходите на Русия за боеприпаси са няколко пъти по-големи от тези на Украйна.

Сега, когато тоталната война на Кремъл навлезе в четвъртия си месец, Киев се бори с недостиг на боеприпаси. Особено когато става въпрос за произведени в Съветския съюз ракетни системи за залпов огън като 220-милиметровата БМ-27 "Ураган" и 300-милиметровата БМ-30 "Смерч". Доставките на стари съветски стандартни 122- и 152-милиметрови снаряди от бившите страни от Варшавския договор не компенсират напълно липсата.

Според украинското командване решението е да се придобият големи количества тежка западна артилерия - по-модерна, ефективна и по-интелигентна от руските съветски оръдия. Това неминуемо означава, че Украйна трябва да се снабди със 155-милиметровия калибър на НАТО заедно с намаляващия като брой съветски 152-милиметров калибър.

Дългогодишният проект на Украйна за преминаване към стандартите на НАТО като част от реформата в отбраната се ускори от войната. Западните гаубици обикновено превъзхождат по-старите съветски 152-милиметрови оръдия по отношение на ефективния обсег, в зависимост от вида на използваните снаряди.

Гаубицата M777 (155 мм), над 100 броя от която Украйна вече е получила от Канада, Австралия и САЩ, има ефективен обсег на действие от 22,5 километра (със снаряди M795) или повече от 30 километра (със снаряди M549A1). На Украйна бяха предоставени и определен брой управляеми снаряди M982 Excalibur за версията M777A2, с ефективен обсег на действие 40 километра.

В същото време 152-милиметровият буксируем снаряд 2А65 Мста-Б съветско производство има максимален обсег 24,7 километра (с обикновен снаряд) и максимален обсег 28,5 километра с подобрен снаряд.

Френската самоходна гаубица CAESAR има ефективен обсег на действие до 41 км със снаряд ERFB и почти 50 км с Excalibur. Най-близкият съветски аналог 2S5 Giatsint-S е с приблизителен максимален обсег от само 33 километра.

Недостигът на боеприпаси в Украйна би трябвало да бъде задоволен с мащабни западни доставки. Само Канада и САЩ са обещали да изпратят общо 220 000 снаряда до момента. Последният пакет помощи от Вашингтон включва 15 000.

В същото време Украйна все още няма съоръжение за производство на големи количества артилерийски снаряди нито от съветски, нито от натовски калибър. Все пак украинската армия доказа, че е ефективна с това, с което разполага на терен, въпреки недостига.

За съжаление, САЩ решиха да предоставят на Украйна гаубиците M777A2 без цифровизирани мрежови системи за управление на огъня, вероятно поради опасения, че такава сложна технология може да бъде завладяна от руснаците. Но битката за Донбас непрекъснато демонстрира превъзходството на Киев по отношение на разузнавателните дронове на бойното поле и използването на противоартилерийски радари, особено на произведените в САЩ системи AN/TPQ. Новият пакет от помощи от Вашингтон включва и пет нови радара.

По-старите съветски части като Msta-B все още се контролират чрез далеч по-неефективни механични системи за управление на огъня, въпреки че Русия използва и данни от наблюдателни дронове за посочване на целите.

Що се отнася до тежките самоходни оръдия, дори руснаците признават, че съветската 152-милиметрова гаубица 2S19 Msta-S е остаряла в сравнение с модернизираните американски M109 или германските PzH 2000.

Руският опит да не изостава от Запада се вижда най-ясно при самоходните гаубици 2S35 Коалиция-SV, които от години се демонстрират от Кремъл на парадите по случай Деня на победата. Те обаче все още не са започнали да заменят по-старите части в бойните действия.

Очаква се всички предимства на западните оръжия, съчетани в едно, да потиснат ефективно руската артилерия и да я изтласкат извън обсега, от който може да води масиран огън по украинските линии.

До юни Украйна се е сдобила с редица 155-милиметрови оръдия, за много от които вече е потвърдено, че се използват в Донбас. Норвегия вече е дарила 20 броя M109A3GN, а Германия и Нидерландия са изпратили 12 броя PhZ 2000. Швейцария обаче блокира Дания да изпрати за Киев 20 бронетранспортьора "Пираня" швейцарско производство, позовавайки се на политиката си на неутралитет.

Франция, противно на очакванията, вече е изпратила 12 броя CAESAR, които, според съобщения в медиите, са се включили във войната. Очаква се Париж да прати още гаубици. Близо 30 броя Dana/Dana M2 идват от Чехия, а няколко броя FH.70 са предоставени от Италия и Естония, обобщава Kyiv Independent.

На 2 юни Украйна подписа договор за получаване на 8 модернизирани гаубици "Зузана 2" от Словакия, а Полша се ангажира да произведе общо 60 гаубици AHS Krab през следващите месеци. Всички те ще бъдат обединени чрез използването на универсалния за НАТО калибър от 155 милиметра. Както заяви на 1 юни базираният в Австрия военен експерт Том Купър, "до юли или август украинската армия ще разполага с един от най-мощните артилерийски корпуси в Европа, поне по стандартите отпреди 24 февруари 2022 г.".

Що се отнася до ракетните системи от Запада, а именно M142 HIMARS и M270 MLRS, техническото им предимство пред съветските/руските системи дава надежда на Украйна да се пребори с доминиращите "Смерч" и "Ураган". Белият дом одобри първата пробна партида от четири системи М142 и определен брой ракети М30/31 с ефективен обсег на действие 70 км. САЩ отстъпиха пред руските заплахи за "ескалация" и увериха със съгласието на Украйна, че няма да предоставят на Киев ракети, способни да обстрелват руска територия. Това означава, че САЩ са отказали (поне публично) да предоставят на Украйна ракета земя-земя MGM-140 ATACMS с максимален обсег 300 км, което превръща М142 в тактическа балистична ракетна система, подобна на прословутите руски Искандер-М, които опустошават Украйна.

Според украинските власти обаче - дори с обсег до 70-80 километра HIMARS са способни да направят разликата. Става въпрос за ракетите М30/31, които превъзхождат руската БМ-27 "Ураган" (28,5 километра), макар че не достигат нивото на БМ-30 "Смерч" и "Торнадо-С" (до 70-120 километра).

Но дори и в този случай Украйна има сериозни планове за използване на HIMARS за борба с руските ракетни системи, както и за таргетиране на руските командни и контролни звена. Например, ако бъдат разположени в източната част на Харковска област, HIMARS ще могат да компрометират жизненоважни наземни комуникационни линии, идващи от руската Белгородска област, минаващи на юг през украинския Купянск и достигащи по-нататък към Изюм - ключовата руска ос срещу Донбас. Също така биха могли да окажат сериозна подкрепа при настъплението на Украйна в южната част на Херсонска област, където украинските военни наскоро пресякоха река Ингулец и укрепиха позициите си.

Що се отнася до 227-милиметровите ракетни установки М270, които се очакват от Великобритания, все още не е ясно колко системи и какви ракети ще бъде готово да предостави правителството на Борис Джонсън. Вариантите са ракети М30/31 (до 70-80 км) или версии на ATACMS с обсег над 160-300 км. Вероятно обаче ще е първият вариант.

Германският канцлер Олаф Шолц също обеща, че Германия също е готова да изпрати поне четири броя ракетни установки MARS II, което представлява модифицирана немска версия на M270, но засега не е известно нищо друго.

Така или иначе, според украинските военни ключът зад успешната помощ е бързата и мащабна доставка както на артилерийски, така и на ракетни системи - в противен случай изпращането на малки количества за продължителен период от време просто няма да има необходимия ефект за отблъскване на руските настъпления.

Снимки: Getty Images

ОЩЕ: И Великобритания дава ракети на Украйна, оплаквания от сепаратисти към Путин, без руснаци в ЕП

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес