Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Републиканска нагласа за Украйна: Да натиснем за преговори с Русия сега, не да наливаме още пари и оръжия

02 ноември 2022, 18:00 часа • 3906 прочитания

Ако републиканците поемат контрола над Камарата на представителите в Конгреса и решат да спрат помощта за Киев, Белият дом може да отвори директни дипломатически канали с Москва. Но би било по-разумно това да се направи сега, преди да се усети влиянието на мобилизацията на руската армия. Това е основната теза в анализ на редактора Матю Мей за The National Interest. Ето какво пише той:

Лидерът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти, републиканец от Калифорния, сигнализира, че мнозинството от Републиканската партия в Долната камара ще спре или поне ще разгледа внимателно масивния поток от американска военна помощ за Украйна. "Вярвам, че хората ще седят в рецесия и няма да напишат празен чек на Украйна без определена сума, картбланш... Украйна е важна, но въпреки това не може да бъде единственото нещо, което те [администрацията на Байдън] правят", каза Маккарти.

Наред със задаващата се политическа битка за имиграцията след междинните избори, противопоставянето на прокси войната на администрацията на Байдън в Украйна предоставя на Републиканската партия възможност да демонстрира, че нейният ангажимент към външната политика America First (Америка преди всичко) надхвърля риторичните жестове.

Маккарти не уточни как бъдещото мнозинство на Републиканската партия ще промени политиката на Конгреса спрямо Украйна, но изявлението му намекна за неизбежна истина: основната отговорност на политическите лидери на САЩ е да защитават и насърчават интересите на своите избиратели. Досега нито една от двете страни не е успяла да направи това по отношение на руско-украинския конфликт.

Националните интереси на САЩ в Украйна могат да се сведат до три основни цели. Както отбелязва експертът в областта на международна сигурност Джошуа Шифринсън в своя анализ на приоритетите в отбраната, те включват:

- предотвратяване на ескалация на конфликта, която може да доведе до пряка конфронтация между Вашингтон и Москва;

- предотвратяване на окончателно влошаване на двустранните отношения между САЩ и Русия;

- ограничаване на икономическото въздействие на въоръжения конфликт;

Досега администрацията на Байдън, с почти пълното мълчаливо съгласие на Конгреса, не успя да постигне последните две цели. По-притеснителното е, че упоритият отказ на Вашингтон да преговаря с Русия за прекратяване на конфликта или поне за прекратяване на огъня с "лицемерните мотиви", че само Киев има право да го направи, доближава света до ядрен конфликт.

Превземането на Камарата на представителите от Републиканската партия може потенциално да повлияе на плановете на администрацията на Байдън и да наклони везните към дипломация. Ако Републиканската партия реши значително да намали пакетите с военна помощ за Киев, Белият дом може да отговори, като отвори директни дипломатически канали с Москва, докато Украйна все още държи инициативата на бойното поле. Разбира се, по-разумна стратегия би било това да се направи сега, докато ефектът от мобилизацията на руските войски не се усеща и докато времето и темпът на настъплението все още са на страната на Украйна.

Освен това военните анализатори предупреждават, че помощта на САЩ за Украйна изчерпва някои от запасите на американското министерство на отбраната. Администрацията на Байдън сключи многогодишни договори с американската военна промишленост за производство на оръжия, но те може да не пристигнат на бойното поле навреме.

В Конгреса привържениците на външнополитическата сдържаност значително превъзхождат своите колеги-ястреби. Но смяната на властта означава, че десните в Републиканската партия, особено Фракцията на свободата, ще се опитат да окажат натиск върху Маккарти, ако той отклони ресурсите далеч от основните вътрешни приоритети, очертани на конгреса на партията.

Предварителни проучвания за междинните избори показват, че американците не виждат Украйна като основен политически приоритет и искат съюзниците от НАТО да поемат допълнителните разходи за подкрепа на Киев под формата на финансова и военна помощ. Според септемврийско проучване на британския мозъчен тръст YouGov и асоциацията на американските ветерани Concerned Veterans for America, 85% от американците колективно заявяват, че Вашингтон трябва да предостави същото количество военна и икономическа помощ на Украйна (51% от анкетираните), както богатите европейски страни, или по-малко, отколкото богатите европейски страни (34% от анкетираните).

В момента ситуацията е различна. Според Института за световна икономика в Кил от 24 януари до 3 октомври Вашингтон е предоставил на Украйна държавна помощ в размер на 52,7 милиарда долара. За разлика от САЩ, членовете и институциите на Европейския съюз са дали само 30,1 милиарда долара. Лидерите на ЕС - Германия и Франция, са отделили съответно едва 1,2 милиарда и 322 милиона долара за военна помощ за Украйна.

Този дисбаланс е пряк резултат от противоречивите цели, които политиците на САЩ са си поставили за трансатлантическия съюз. Президентите на САЩ след Студената война се оплакват от цената на поеманата отговорност за европейската сигурност и какво ги мотивира да го направят. Но в същото време американските политици възпрепятстваха европейските опити за постигане на стратегическа автономия или осигуряване на независима и самодостатъчна отбранителна способност. От февруари Съединените щати са разположили допълнителни 20 000 войници в Европа, с което общата американска армия на континента надхвърля 100 000 души.

Изборът, пред който е изправено бъдещото мнозинство на Републиканската партия в Камарата на представителите, е или да подкрепи политики, които увеличават вероятността от конфронтация между големите ядрени сили в света и същевременно рискуват стратегическо пренапрежение, или да даде приоритет на националните интереси на САЩ и да подтикне съюзниците по договора да допринесат повече. Маккарти изглежда е наясно с очевидното противоречие в политическата програма America First (Америка преди всичко), която би подкрепила първия вариант.

п.п. Въпросът тук е, че лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл смята, че Байдън трябва да прави дори повече за Украйна и няма единна позиция на републиканците.

ОЩЕ: Ще спрат ли републиканците парите на САЩ за Украйна, ако поемат контрол над Конгреса?

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес