Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови съобщения, че "най-страшният танк" на Русия влиза в боя - не е ясно откога и с какви бройки (ВИДЕО)

18 юли 2023, 07:30 часа • 16489 прочитания

Могат ли руските танкове Т-14 Армата наистина да бъдат сериозно предизвикателство за Въоръжените сили? Този въпрос анализира колумнистът Крис Озбърн в статия за 19FortyFive. Според него тези модерни бронирани средства са оборудвани с оръжия, способни да нанесат тежки удара на всяка вражеска техника.

Русия пусна на въоръжение в Украйна своя високотехнологичен танк Т-14 Армата с широка реклама, който вероятно ще привлече вниманието на целия свят. Точният брой на "арматите" или задачите, които изпълняват все още не са известни.

Т-14 Армата в Украйна: Какво знаем?

Ройтерс през април 2023 г. съобщи, че Русия „е започнала да използва своите танкове Т-14 Армата за обстрел на украински позиции. Тя също така цитира контролираната от Кремъл държавна информационна агенция РИА Новости, че до сега танкове „все още не са участвали в операции за преки атаки."

Сега, през юли 2023 г., това може да се е променило. Танковете "Армата" влизат ли директно в бой? Защо не са направили това досега? Има няколко ключови причини, поради които Русия не би искала нейният танк от следващо поколение, изграден с много чувствителни технологии, да попадне в ръцете на украинците. Досега в открити източници няма съобщения или документални доказателства за унищожаването, изоставянето или залавянето на танк "Армата" в Украйна. Още: Най-могъщият танк в света - Путин уж нямаше нужда от него, но нещата бързо се промениха (ВИДЕО)

Появата в активните сили или потенциалното участие на Т-14 в бой повдига няколко важни въпроса, като тяхната численост и ефективността на някои от технологиите му. Все още не е ясно с колко точно Т-14 оперира Русия. Така че дори ако тези танкове участват в бой, те може да не са достатъчни, за да осигурят масирано превъзходство.

Многобройни новинарски съобщения твърдят, че Кремъл е поръчал няколко хиляди T-14 Aрмата още преди няколко години, но датите за доставка изглежда се променят и могат да бъдат отложени до 2025 г. или дори след това. По този начин е трудно да се определи сегашният точен брой на руските Т-14.

Що се отнася до техническите характеристики на този танк, за Т-14 Армата най-вероятно са използвани защитни конструкции, технологии и оръжия, които могат да имат ефективно поразяващо въздействие върху танкове и друга бронирана техника, използвана от Украйна. Например руските Т-72, Т-80 и Т-90 са били унищожени в много случаи от атаки отгоре. Куполът на тези танкове може наистина да е много по-уязвим за противотанкови атаки от оръжия като Javelin, Carl Gustaf или противотанкови системи NLAW. 

T-14 Aрмата обаче може да се различава съществено от предишните образци в това отношение, тъй като според съобщенията има необитаем сектор в купола. Това прави танка много по-оцеляващ поради факта, че оръжията обикновено удрят уязвимата горна част на всяка бойна машина. В публикацията на Ройтерс ясно се посочва, че Т-14 Армата са оборудвани с допълнителна защита за бордовете и екипажите от противотанкови снаряди, пише още 19FortyFive.

Преди това имаше много съобщения, включително в руските медии, които говореха за технологичното превъзходство на Т-14. В статия, на 19FortyFive и също така публикувана на Warrior Maven, Т-14 Армата е описан в руски медийни публикации като оборудван с превъзходни термовизионни прицели, можещи да виждат и унищожават цели на разстояние до 5 километра. Ако този обсег надвишава възможностите на украинските танкове, тогава те със сигурност ще станат много уязвими, тъй като Т-14 могат да ги видят и унищожат от безопасно разстояние. Русия хвърля в Украйна "най-страшния танк на света" (ВИДЕО)

Експортните версии на американските танкове M1 Abrams обаче вече са на път за Украйна, но обхватът и специфичните технически възможности на новите танкови мерници в американската армия са класифицирана информация.

Що се отнася до въоръжението на Т-14, в статия на Popular Mechanics, публикувана преди няколко години, се казва, че неговата нова управляема ракета 3UBK21 Sprinter, която е в процес на разработка, може да поразява цели на разстояние над 11 километра. Снарядът 9M119 Reflex за оръдието на „Армата” има ефективен обсег от 4,9 километра (приблизително сравним с Abrams) и може да пробие до 900 милиметра броня, пише Popular Mechanics.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес