Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Носи ли вина Западът за бавния напредък на украинската контраофанзива?

04 октомври 2023, 21:00 часа • 5702 прочитания

Бавният напредък на контранастъплението на Украйна, което започна през юни, доведе до критики, че украинските войски не са били в състояние да приложат правилно знанията и уменията, получени от западния военен персонал.

Ами ако НАТО изпадне в позицията на украинските въоръжени сили?

Какво ще стане, ако проблемът не е в украинците, а в тактиката на Запада? Ами ако трудностите на Украйна са само предвестник на това, което може да се случи, ако армиите на НАТО бъдат принудени да се бият без достатъчна въздушна подкрепа и логистика?

От самото начало беше ясно, че украинската контраофанзива няма да е лесна задача. Руските войски се окопаваха и бетонираха в продължение на месеци, използвайки както съветската фортификационна доктрина (отдавна съществуваща, но все още ефективна), така и нови тактики - по-специално създаването на по-големи минни полета от преди с по-високо насищане с мини. Още: Мощното руско средство, което украинците още не могат да елиминират - минните полета (ВИДЕО)

Идеята, че украинските войски могат да повторят тактика в западен стил след няколко седмици обучение, загърбвайки десетилетия твърдо командване от съветската епоха, винаги е била заблуда. Доста трудно е да се овладеят нови методи за водене на война в мирно време, но тук от вас се иска да направите същото в разгара на атака срещу едно от най-солидните укрепления на планетата Земя.

Въпреки това западната помощ, макар и добра от гледна точка на основно военно обучение, не изглежда най-подходяща за боевете в Украйна. За това споделиха самите украински войници пред британското издание openDemocracy, след като преминаха обучение във Великобритания.

В инструкциите не се говори за това как да се справят с препятствия като окопи, минни полета, бодлива тел, противотанкови ровове и „зъби на дракон“. Въпреки че Украйна успя да пробие край селището Работино първата и най-смъртоносна от трите укрепени линии на Русия, напредването на украинските въоръжени сили беше спряно и липсата на подготовка на атакуващите части доведе до многобройни жертви. Още: Белият дом: Украинското контранастъпление може да продължи още 2 месеца

Западните инструкции се разминават с реалния живот

В първите дни на контранастъплението украинските десантни части действаха в стила на НАТО: предполагаше се, че колони от бронирани машини от германските танкове Leopard 2 и американските бронетранспортьори Bradley бързо ще пробият руската отбрана и ще проникнат в тила. Вместо това те заседнаха в минни полета и бяха унищожени от руската артилерия и ударни вертолети.

В резултат на това Украйна се отказа от тактиката на Запада в полза на сценарий за военни операции на Западния фронт около 1917 г. Това са методичните действия на малки пеши части за превземане на няколко десетки или стотици квадратни метра в рейдове „захапете и се опитайте да го задържите“. Вие атакувате и в този момент вашата артилерия удря вражеските окопи, за да наруши доставките на резерви и боеприпаси и да попречи на руснаците да контраатакуват. Още: НАТО: Съюзниците на Киев изчерпват боеприпасите, производството трябва да се увеличи

Някои твърдят, че Украйна не разполага с достатъчно оборудване, за да приложи правилно западната доктрина, но самата западна армия не би могла да приложи своята доктрина в такива условия. И ето защо.

Европа прибърза да се отпуска

Европейските сили, които имаха мощни армии по време на Студената война (като Германия), рязко намалиха бюджетите си за отбрана през последните 30 години, оставяйки армиите си с неработещи танкове и самолети и достатъчно боеприпаси, за да издържат няколко дни на интензивни боеве, пише Business Insider.

Американската армия превключва скоростта, за да се конкурира с мощните съперници Русия и Китай. И тогава изведнъж става ясно, че техните самолети и кораби са изправени пред забавяне на поддръжката и недостиг на резервни части, а служителите вече алармираха дали са готови за боеве с толкова сериозни противници.

Критиците отбелязват неуспеха на западните военни стратези да адаптират обучението и тактиката към един непрекъснато променящ се свят. Например пробивът през минни полета чрез взривяване на експлозивни заряди и бронирани средства за разминиране работеше по време на Втората световна война, но стана по-малко ефективен във времето, когато врагът може бързо да постави минно поле с помощта на дронове и след това да предотврати разминирането, като удря по средствата за разминиране с баражиращи боеприпаси с далечен обсег. По този начин можете да попречите на всяка офанзива.

Зад всичко това се крие осъзнаването на една тревожна истина: въз основа на опита от две десетилетия на борба с бунтовници и терористи, Западът се подготвя за „погрешната“ война, защото военните действия срещу сериозни геополитически противници ще бъдат напълно различни. Наистина украински стажанти казаха на openDemocracy, че техните инструктори често се позовават на опит от Близкия изток - например как да идентифицират потенциални бунтовници сред цивилното население, за да ги унищожат. Още: Оценка: Бойните способности на руснаците в Запорожието се влошават. Масирана атака с дронове в Русия (ВИДЕО)

Безполезно обучение

Един командир на батальон от украинската морска пехота разказа пред The New York Times за спорове с обучаващи американски военни инструктори, чиито опоненти в Ирак и Афганистан „не приличаха на руснаците“. Морските пехотинци дори пребоядисаха доставените от САЩ Humvee от пустинен камуфлаж в наситено зелено, по-подходящо за украинския пейзаж.

Пентагонът със закъснение осъзна, че акцентът върху борбата с нискотехнологичните бунтовници е атрофирал уменията, необходими за широкомащабна механизирана война срещу модерна държава. В продължение на много години членове на добре обучени танкови и артилерийски екипажи бяха командировани да служат на елементарни контролно-пропускателни пунктове. В Ирак и Афганистан силите на САЩ и НАТО можеха да разчитат на подкрепа от самолети и действаха практически безнаказано, тъй като най-разрушителните оръжия в арсеналите на техните противници бяха импровизираните взривни устройства и малките оръжия. Още: Русия е загубила двойно повече военна техника от Украйна при контраофанзивата (ГРАФИКИ)

Това, което е добро срещу бунтовниците, е безполезно срещу армията

Тези кампании срещу терористи и бунтовници са довели до влагане на значителни ресурси в разработването на оборудване като системи за противодействие на импровизирани взривни устройства и тяхната полезност в типа механизирана война, с която армията на САЩ може да се сблъска в бъдеще.

Ако Съединените щати и техните съюзници се сблъскат с Русия или Китай, това ще бъде широко мащабен конвенционален сблъсък с добре въоръжен противник със сравнимо или дори технически превъзходно оборудване - от ударни безпилотни самолети-камикадзе и полева артилерия до баражни обстрели и използване на хиперзвукови оръжия., да не говорим за електронна война, кибервойна и информационни операции.

Достатъчно ли са подготвени западните армии за военни действия в условия, при които комуникациите им ще бъдат блокирани, командните им пунктове ще бъдат извадени от строя, а прехвърлянето на войски ще става под зоркото наблюдение на дронове? Ще успеят ли да пробият укрепените линии, ако сапьорите им бъдат унищожени от артилерийски огън?

Армия, което не е свикнала да бъде бомбардирана

Големият въпрос е колко сплотено ще действат войските на НАТО, ако самолетите им бъдат неутрализирани от вражески прехващачи и противовъздушни ракети или ако самите те бъдат бомбардирани – предизвикателство, пред което армията на САЩ не е била изправена от Втората световна война? ВВС на САЩ вече обмислят как ще се бият, ако превъзходството във въздуха не е осигурено на 100%, 7 дни в седмицата, 24 часа в денонощието?

Не е ясно как Съединените щати и техните съюзници ще могат да отговорят на тези въпроси, ако никога не се стигне до голяма война, но всичко предвещава трудна подготовка за това бъдеще.

Въпреки успеха на евтините дронове и модерните крилати ракети, украинският конфликт показа, че основата на широкомащабните военни операции все още се състои от оръжия, които на Запад се считат за остарели - танкове, артилерия, мини и системи за разминиране. Смъртоносността на тези оръжия и тежкият характер на конфликта означава, че нашите страни ще трябва да приемат тежки загуби в оборудване и персонал. Още: Британският главнокомандващ: Руската отбрана в Южна Украйна се оказа по-силна от очакваното

Най-ценният урок, произтичащ от украинския опит, може би е, че човек трябва постоянно да се адаптира към новите условия. Много експерти очакваха, че Русия ще смаже Украйна в рамките на няколко дни след разполагането на войските, но Киев се противопостави на тези очаквания и успя да се възползва от привидно ограничените си ресурси.

Цената за новите контраофанзиви на Киев трябваше да бъде платена с човешки животи и страдания. Дали ще успеят да си откупят победа е въпрос без категоричен отговор. Но самата тази несигурност показва, че този, който се адаптира най-добре, ще спечели – а това е този, който променя тактиката и въвежда нови технологии възможно най-бързо.

Автор: Майкъл Пек - военен експерт, публикувал във Forbes, Defense News, списание Foreign Policy и други издания, има магистърска степен по политически науки;

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес