Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мъск и Starlink се провалиха: Причините Русия да изненада Украйна в Харковска област

18 май 2024, 09:00 часа
Реклама

Въпреки че от доста време открито се обсъждаше как Русия ще отвори нов фронт, руската армия все пак успя да изненада Въоръжените сили на Украйна и да напредне в Харковска област. Това е заключението на The Washington Post.

Руската изненада – как стана?

Съгласно материала на американското издание, украинската 125-та бригада на силите на Териториалната отбрана е била натоварена със задачата да наблюдава кога руснаците ще тръгнат напред. Но сутринта на 10 май, когато Русия откри новия фронт, украинските разузнавателни дронове са се оказали деактивирани – терминалите Starlink не са работили както трябва. Непосредствената причина – електронно заглушаване от руска страна, според The Washington Post: Руснаците са превзели 4 села в Харковска област, имат плацдарм за настъпление

“Останахме напълно слепи в определен момент. Това беше най-големият проблем, не виждахме къде се движат и какви маневри правят, комуникирахме помежду си само по радиостанции и все още работещи телефони", коментира украински командир на звено за дронове с позивна Артистът.

Резултатът – 50 квадратни мили украинска територия са под руски контрол и главната причина е този срив на комуникациите. А в украинските медии напомнят как Мъск се държеше относно Starlink в миналото и не позволи творението му да се ползва за украински атаки в Крим в началото на войната.

Дори докато 125-та бригада е виждала какво правят руснаците откъм Белгородска област, украинците в голяма степен не са могли да подготвят „по учебник“ необходимите защитни позиции, коментира Артистът. Спрямо 125-та бригада полетяха обвинения още в началото на новата руска офанзива – от командир на друга украинска бригада, 57-ма: Загрижен украински командир или предател бие тревога за Харковска област и Волчанск?

Защо няма достатъчно добри защитни позиции– защото когато украинците са опитвали да ги правят по-близо до границата, руснаците веднага са почвали да стрелят по тях и то точно, благодарение на корекциите на огъня заради многото им безпрепятствено летящи разузнавателни дронове. А тези дронове са във въздуха, тъй като Украйна нямаше ресурсите да ги контрира, заради много малкото западна помощ и особено от САЩ в периода есен-пролет 2023 – 2024 година. На всичкото отгоре Запада и Вашингтон не дават на Киев да стреля със западни оръжия по руска територия – а това е крайно необходимо в този конкретен случай. При толкова добре насочен руски огън в опасни зони до границата, няма как да бъдат допуснати инженери и други специалисти, необходими за професионална подготовка на фортификации – защото ще бъдат убити и то лесно. "Копаехме с лопати нощем, правехме каквото можем, но това беше недостатъчно – почвата е много специфична, копае се тежко и трябват машини, отделно и за наливане на бетон. Ако имахме боеприпаси и артилерия, която да притиска руснаците отвъд границата, щяхме да се справим – но над половин година нямахме на разположение тези фактори", обясни Артистът.

Валят обаче и критики от украински журналисти как за някои лошо подготвени защитни позиции не може вината да се хвърля на руския обстрел, а на некадърност и измиване на ръце (СНИМКИ).

Огромната опасност

Забавянето на новата американска рамка за военна помощ за Украйна за десетки милиарди също изигра своята роля. Недокомплектът на украинската войска е друг фактор. Но руснаците също показват, че се учат и адаптират технологично – това е много голям контраст спрямо 2022 година, когато руската армия беше буквално хваната по бели гащи, когато самоуверено тръгна като на парад за Киев.

Например – руската армия подходи към офанзивата, използвайки корита на реки за по-голямо прикритие. Сега двете основни направления на руската атака предполагат следното – ако град Вовчанск (Волчанск) падне, това ще застраши град Купянск заради възможността Русия да постави под частичен контрол река Северски Донец. Ако пък руските части успеят да овладеят и село Липци, западно от Вовчанск, тогава град Харков ще попадне в обсега на руската артилерия. Това вече поставя нещата на друга основа – едно е да използваш дронове, ракети и авиационни бомби т.е. по-малки като количество оръжия, друго е да можеш да стреляш с артилерийски снаряди. Освен това, установяването на зона за контрол (буферна, санитарна зона) в Харковска област от руснаците ще значи, че украинците няма да могат да ползват артилерия срещу Белгород и ще трябва на свой ред да разчитат само на дронове, ракети и авиационни бомби: Премятат се през козирката: Руснаците натискат и не пробиват в Харковска област (ВИДЕО)

Засега изглежда Русия не се стреми да превземе Харков – но ако се укрепи в Харковска област, в бъдеще и това може да стане основна руска цел, коментира Дара Мейсикот, старши експерт в програмата „Русия и Евразия“ на фондация "Карнеги". Тя смята, че все още основна руска цел на този етап е подчиняването на Донбас, но и напомня, че новата руска офанзива в Харков става предимно със свежи сили, а не с ангажирани в други участъци на фронта части: Путин: Нямаме планове да превземаме Харков. За трагичните събития там е виновен Запада (ВИДЕА)

По украински данни от самия фронт, към Вовчанск и Липци се хвърлят руски щурмови групи, подобно на Бахмут, само че по-големи в сегашния случай – по 15-тина войници. Тактиката на използване на войници като пушечно месо от руското командване досега се оказа много ефективна за постигане на малки, тактически цели и много бавното, но сигурно разширяване на успехите – защото Русия просто има повече "месо" за разхищение и загубите, дори чудовищни сами по себе си, не са все още достатъчни, за да бъде спряна руската армия (ВИДЕО, 18+ как руска щурмова група при Липци бива избита).

"Мисля, че в Харковска област ще опитат да стигнат колкото могат по-навътре. А след това ще се окопаят – с бетонни фортификации. И вече знаем, че са много добри в това. Издигат много бързо защитните си линии, затова правим всичко по силите си да не допуснем да започнат", казва друг украински командир с позивна Навигатор.

Източник: The Washington Post

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес