Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да смириш коронавируса - примерът на племе индианци засрамва Бразилия

30 март 2021, 06:18 часа
Реклама

Коренните общности се считат за приоритетна група при пускането на ваксина срещу коронавирус (COVID-19) в Бразилия.

Племето Куйкуро са в челните редици на състезанието, Вместо да чакат помощ от правителството, те събират пари за медицински консумативи, затварят селата си и използват опита от огнище на морбили, за да се справят рано с пандемията, пише БГНЕС.

Според официални данни над 45 000 случая и 620 смъртни случая са регистрирани сред половин милион души в териториите на коренните жители на Бразилия - статистика, считана за невярна от Националната асоциация на коренното население на страната, която е сигурна, че броят на загиналите е по-висок. Но сред приблизително 900 куйкуро, които живеят в осем села в горния басейн на Шингу, няма смъртни случаи и само около 160 инфекции. Всички са ваксинирани.

Успехът на племето в борбата с COVID-19 е в ярък контраст с останалата част от Бразилия, където са загинали почти 315 000 души, а президентът Жаир Болсонаро се противопоставя на затварянето, дискредитира ваксините и насърчава недоказани лечения.

Лидерът на общността Янама Куйкуро разказва на Пабло Учоа от BBC как са се справили с вируса:

Живея в главното селище Ипаце. Тук живеят 390 души, включително деца. Миналата година видях новината за нарастването на броя на случаите на в Бразилия. Говорих с брат си и кмет на Ипаце, Афукака Куйкуро, който също следеше новините. Умираха много хора и ние разбрахме опасността. Затова събрахме общността няколко пъти, преди вирусът да дойде тук, да помислим заедно: как можем да се справим с този нов вирус? Кой може да ни помогне?

Когато бях дете, баща ми ми разказваше за епидемия от морбили, която убила много хора тук в Горна Шингу. Умрели са много хора: калапало, камаюри. И така, когато разбрахме за новия вирус, нашите старейшини веднага се взеха в ръце.

Мислим си: "Трябва да се организираме. Трябва да се изолираме." Ако поискаме подкрепа от правителството, тя няма да дойде скоро. Построихме къща за пациенти, за да се изолират. Като президент на асоциацията на куйкуро се свързах с партньори (в университети и неправителствени организации). Те събраха 200 000 реала (около 36 500 щатски долара) чрез проекта "Колективна надежда" на Амазонка и купихме кислородни бутилки, кислороден концентратор и наехме лекар и медицинска сестра.

Правителството разпространяваше "Covid Kit" (комбинация от недоказани лечения срещу вируса), но ние не го приехме, тъй като не беше подкрепено от проучвания. Направихме нашия протокол, който беше различен от правителствения протокол. Някои членове на общността ми се ядосаха, защото им казах да не напускат града, помолих ги да носят маски и да си мият ръцете. Много хора си мислеха, че лъжа. След това дойде вирусът и те ми повярваха.

Хората от Калапало първи го хванаха. Случаите бяха много сериозни и хората бяха прехвърлени в болници извън нашите територии, за да бъдат интубирани.

Някои пациенти ни изпращаха аудио съобщения, че болниците не се грижат добре за тях, че не им дават храна. Други бяха лекувани в нашата болница, но никой не се нуждаеше от кислород.

Около юни или юли COVID-19 влезе в града ни с хора, които го донесоха от друга община. Нашият лекар направи бърз тест и той се оказа положителен. Семейството се изолира. Приблизително 160 души бяха заразени в нашето село и всички бяха изолирани. Вече бяхме подготвили и купихме храна. Здравният екип, който ги наблюдаваше, щеше да я достави.

Събрахме средства отново и този път събрахме 44 000 реала (около 8 000 щатски долара). С тези пари нашата обществена организация закупи всички неща, които сме свикнали да купуваме: куки, въдица, кибрит, някои видове храни, гориво за нашия генератор и нашата лодка. Всичко беше доставено в нашия град и дезинфекцирано.

Министерството на здравеопазването ни информира, че коренното население, здравните специалисти и киломболите (общности на потомци на роби) ще бъдат приоритетни групи в процеса на ваксинация. Някои ваксини пристигнаха тук със самолет, други с кола, трети с лодка.

С пристигането на ваксината се разпространяваха много лъжи, много фалшиви новини. Много хора казваха на коренното население, че не трябва да се ваксинират и някои им вярваха. Но аз и Афукака не вярвахме. Говорихме много с общността и им казахме да не вярват на фалшивите новини.

Вече бяхме получили първите дози от ваксината "Sinovac" (една от одобрените четири китайски ваксини). Поставяме снимките, на които ги получаваме на уебсайта като пример за други хора в Шингу, за да получат и те ваксината. Всички тук са ваксинирани.

Когато се ваксинирах, се замислих върху историите, които бях слушал от баща си. Много хора са умрели от морбили, възрастни хора с познания по история и култура. Но след ваксината няма смъртни случаи.

Когато видях, си помислих, че ако всички старейшини и водачи умрат, нашата култура ще загине.

Ваксините ни помогнаха. Днес нашите деца растат без болестите от миналото, като морбили, коклюш и варицела. Днес децата растат здрави.

Нашата борба тук още не е приключила. Ситуацията в Мато Гросо е критична, случаите се увеличават и броят на интензивните отделения се срива. Много млади хора умират с този вариант (P.1) на вируса.

Много се притеснявам. Как можем да се организираме отново? Знам, че е много трудно да се създаде мини болница тук, но много хора умират в болници навън.

А миналата и тази година, когато хората се заразиха в нашия град, успяхме да победим вируса точно тук".

Още: Близо 4500 нови случая на коронавирус у нас, над 200 души са починали за денонощие

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес