Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран има с какво оръжие да помогне на Русия, за да спечели войната в Украйна (ВИДЕО)

22 юли 2022, 07:30 часа • 28838 прочитания

Американското издание Military Watch Magazine цитира в свой анализ националното разузнаване на САЩ, че руската армия се стреми да укрепи позицията си в продължаващата война в Украйна чрез придобиването на дронове от Ислямска република Иран. Макар Иран да каза, че няма намерение да продава на Русия дронове, двете страни имат история на тясно военно сътрудничество от средата на 2010 г., тъй като техните сили бяха тясно интегрирани заедно с тези на Сирия за съвместни операции срещу бунтовниците в страната.

Докато Китай стриктно се въздържа от продажба на оръжие на която и да е от страните в руско-украинската война, Иран, заедно със Северна Корея, остава единствената страна със значителен отбранителен сектор извън западната сфера на влияние, която може да допринесе за обогатяване на руските сили с оръжия.

Далеч от състоянието на техниката като цяло в сравнение с това на самата Русия, безпилотните самолети остават водеща сила на Иран в област, която до голяма степен е пренебрегвана в руската армия. Иранските дронове са подложени на обширни бойни изпитания в Сирия и Ирак, изпълнявайки хиляди мисии, използвайки предимно по-консервативни не стелт проекти като Shahed 129 – аналог на американския Predator и китайския Wing Loong II.

Русия разчита на много големи и скъпи изтребители, като леките или дори средни реактивни самолети, способни да нанасят прецизни удари, са малко. Това означава, че достъпът до евтини дронове с увеличени възможности може да послужи като умножител на силата за нейната въздушна кампания.

Иран има повече опит от всяка друга страна в разгръщането на високоефективни стелт дронове в битка, като те представляват актив, на който само Съединените щати и Китай имат еквиваленти. Ако тези самолети и съпътстващото обучение и опит бъдат прехвърлени на Русия, резултатът може да внесе съществени промени в играта на украинския военен театър. Сложността на самолета не изключва, че ирански персонал може да участва в руски операции, точно както самата Русия по време на съветската епоха разположи персонал по целия свят, за да обслужва сложна военна техника за своите съюзници от третия свят, вариращи от Либия през 80-те години до Китай през 50-те години на миналия век.

Поредицата от големи постижения в разработването на ирански дронове започна в началото на 2010 г., след извършена успешна електронна атака срещу управляван от ЦРУ стелт дрон Lockheed Martin RQ-170 Sentinel над иранското въздушно пространство през 2011 г. След това, дронът беше използван като основа за копиране на стелт дронове с летящо крило. RQ-170 може би е бил най-невидимият военен самолет в света по това време, въпреки че ирански източници твърдят, че техните местни производни надминават американския оригинал.

Разузнавателният самолет Saegheh и щурмовият самолет Shahed 171 бяха по-ранни проекти с летящо крило, базирани на RQ-170, като първият се оказа изключително издръжлив в някои от най-активните среди за противовъздушна отбрана на планетата, когато един от тях навлезе във въздушното пространство на Израел през февруари 2018 г. Самолетът избегна многобройните опити на произведените в САЩ ракетни батареи Patriot на Израел да го неутрализират и трябваше да бъде свален със стрелба от близка дистанция, където неговите способности за стелт не му осигуряваха защита. Бившият шеф на Мосад Дани Ятом заяви по повод инцидента: "Това беше сложна операция. БПЛА (безпилотен летателен апарат) беше почти точно копие на падналия на тяхна територия американски дрон. Ако беше избухнал някъде в Израел, може би нямаше да е възможно да се идентифицира като дрон, произведен в Иран".

От вдигането на оръжейното ембарго на ООН за Иран през октомври 2020 г. износът на всякакъв вид конвенционални оръжия от страната е напълно законен. (Допускането, че престижът на руския отбранителен сектор може да пострада от покупките на иранска техника е дало поводи за колебание на Москва.) Възможността за трансфер на технологии от Иран в подкрепа на разработването на безпилотни самолети в Русия, потенциално наподобяваща тази между Израел и Русия след договор за производство на лиценз за дрон от 2009 г., също остава значителна. Русия също би могла потенциално да компенсира разходите за новите активи, предоставяйки военна техника на Иран, тъй като конвенционалните сили на Ислямската република са остарели с десетилетия в широк спектър от области.

Системите за противовъздушна отбрана С-400, изтребителите Су-30SM или Су-35 и системите за брегова отбрана Bastion са сред активите, към които Иран отдавна проявява интерес. По-новите стелт дронове на Иран, най-вече ударните Shahed 181 и Shahed 191 платформи могат да се окажат особено проблематични за украинската отбрана, която е значително по-малко плътна и сложна от тази над Израел.

Иран остава единствената страна, за която е известно, че е изпитала в бойни условия такива стелт дронове с летящо крило, и достъпът до неговото ноу-хау и технологии може значително да промени хода на войната в Украйна, като същевременно укрепи позицията на Русия срещу други противници. Трансферът може също така значително да допринесе и за престижа на иранските програми за безпилотни самолети и да увеличи чуждестранния интерес за придобиването им.

ОЩЕ: Най-голямата ядрена подводница в света пак е руска. Какво значи това за САЩ?

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес