Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавният секретар на Буш: Времето тече, трябва да се засили помощта за Киев

10 януари 2023, 21:00 часа
Реклама

Икономиката на Украйна е практически разрушена, страната продължава да се съпротивлява само благодарение на помощта на Запада. Ето защо е необходимо спешно да се увеличат обемите на доставките на оръжие за Украйна, и то през следващите седмици, а не месеци, тъй като времето играе срещу Киев. Мнението на бившия държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс (2005-2009) и бившия ръководител на Пентагона Робърт Гейтс (2006-2011) беше изразено в съвместна статия за "Вашингтон пост"

Владимир Путин остава решен да върне цяла Украйна под руски контрол и ако не успее, да я унищожи като жизнеспособна държава. Той вярва, че неговата историческа съдба, неговото месианско призвание е да възстанови Руската империя, а както Збигнев Бжежински отбеляза преди много години, не може да има Руска империя без Украйна.

И двамата сме имали работа с Путин повече от веднъж и сме убедени, че той вярва, че времето е на негова страна: рано или късно той ще измори украинците, единството на САЩ и Европа ще се разпадне и подкрепата за Украйна ще се натроши. Разбира се, руската икономика и хора ще страдат, докато конфликтът продължава, но руснаците издържат повече от това.

Путин дори не мисли за поражение. Той не може да отстъпи на Украйна четирите източни области, които вече е обявил за част от Русия. Ако не постигне военен успех тази година, той трябва да запази контрола над позициите в Източна и Южна Украйна, които в бъдеще ще станат плацдарм за нова офанзива за превземане на останалата част от украинското черноморско крайбрежие, поемане на контрол над целия Донбас, а след това да се придвижи на запад. Превземането на Крим от февруарската офанзива беше разделено с почти осем години. Очаквайте, че Путин, постигайки своето, ще прояви търпение и този път. Още: Оръжие за Украйна: Какво трябва да дадат САЩ и Запада за украинска победа?

Междувременно въпреки героичната борба на Украйна и брилянтното представяне на нейните въоръжени сили, икономиката на страната се срина, милиони граждани избягаха, инфраструктурата беше унищожена и голяма част от полезните изкопаеми, промишления капацитет и земеделската земя попаднаха под руски контрол. Военният потенциал и икономиката на Украйна вече са почти напълно зависими от спасителната помощ на Запада, предимно от САЩ. Освен ако украинците не постигнат нов голям пробив и нови печалби срещу руските сили, западният натиск върху Киев да преговаря за прекратяване на огъня само ще се засили със задълбочаването на военната безизходица. При сегашните обстоятелства всяко споразумение за прекратяване на огъня ще даде предимство на руските сили и възможност да подновят офанзивата, когато са готови. Това е неприемливо.

Единственият начин за САЩ и техните съюзници да избегнат подобен сценарий е спешно и драматично да увеличат военните доставки и да укрепят способностите на Украйна – достатъчно, за да отблъснат нова руска офанзива и да позволят на Киев да изтласкат руските сили на изток и юг. Конгресът е отпуснал достатъчно средства за такова подсилване – необходимо е само решението на САЩ и съюзниците да осигурят на украинците необходимата допълнителна военна техника (преди всичко мобилни бронирани машини). Решението на САЩ да доставят бойни машини Bradley е похвално, макар и със закъснение. Поради сериозни логистични проблеми с изпращането на американските тежки танкове Abrams, тази нужда трябва да бъде задоволена от Германия и други съюзници. Членовете на НАТО също трябва да предоставят на украинците ракети с по-голям обсег, модерни дронове, значителни запаси от боеприпаси (включително артилерийски снаряди), допълнителни средства за разузнаване и наблюдение и друго оборудване. Освен това тези възможности са необходими още през следващите седмици, а не месеци.

Все по-често конгресмени и други официални лица задават в публични речи въпроса: „Какво ни интересува? Това не е нашата битка“. Но Съединените щати научиха по трудния начин през 1914, 1941 и 2001 г., че не провокираната агресия и посегателствата върху върховенството на закона и световния ред не могат да бъдат игнорирани. В крайна сметка нашата сигурност беше застрашена и ние бяхме въвлечени в конфликта. Икономиките по света, включително нашата, вече усетиха инфлационния ефект и забавянето на растежа в резултат на целенасочената агресия на Путин. По-добре е да спрем сега, преди да се изисква повече от САЩ и НАТО. В Украйна имаме решителен партньор, който е готов да понесе последствията от войната, за да не се налага да правим това в бъдеще. Още: Медия от САЩ шикалкави: Украйна няма да бъде готова за Patriot до 2024 година

Речта на президента Володимир Зеленски пред Конгреса миналия месец ни напомни призива на Уинстън Чърчил през февруари 1941 г.: „Дайте ни инструментите и ние ще свършим работата“. Съгласни сме с решимостта на администрацията на Байдън да избягва пряка конфронтация с Русия. Един нагъл Путин обаче може и да не ни даде такъв избор. За да избегнем конфронтация с Русия в бъдеще, трябва да помогнем на Украйна да отблъсне окупатора днес. Това е урокът на историята, от който трябва да се ръководим, и той определя действията, които трябва да се предприемат без забавяне, преди да е станало твърде късно.

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес