Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъдещето пред Путин: Какво иска и ще прави - японски анализ

18 януари 2024, 21:00 часа
Реклама

Перспективите за мир в Украйна интересуват целия свят - анализ какви са те има и в едно от известните японски издания*. Какво гласи той:

Още при започването на украинската контраофанзива през юни миналата година украинските въоръжени сили бяха спрени от мощни руски отбранителни линии и укрепления на първа линия - с изключение на малък тактически пробив в Запорожието, при Върбово, който обаче така и не беше разширен и сега се губи. На първия етап голяма роля за това изиграха руските минни полета, но след това руските безпилотни самолети и ударна авиация започнаха да придобиват все по-голямо значение в боевете.

За Русия обаче не всичко върви така, както би ѝ се искало. Въпросът за окончателното превземане на Авдеевка все още стои. Руската армия продължава да изпитва недостиг на свежи сили. И дори ако руснаците имат достатъчно възможности да пробият фронта в Донецко направление, командването им се опасява, че големи маси настъпваща техника могат да бъдат открити от украински дронове и подложени на масирани атаки. Днес бойните дронове коренно променят начина, по който се водят въоръжените конфликти и довеждат фронтовата линия до задънена улица.

Още: Болезненият въпрос с неясен отговор: Може ли Европа да въоръжи Украйна?

В Русия младите хора в големите градове се чувстват относително сигурни, тъй като по-голямата част от набирането на военни се извършва в региони, където младежите все още желаят да се запишат - или в общия случай в по-бедни райони, където заплатата в армията им се вижда като несметно богатство, което няма как да спечелят по никакъв друг начин. Според някои руски и непотвърдени оценки повече от 1/3 от над 800 000 млади хора, които заминаха в чужбина, за да избегнат наборната служба през периода на мобилизация през 2022 г., са се върнали в Русия.

Публикации в социалните мрежи и проучвания на общественото мнение в Русия показват нарастващо желание за мир. Затова на годишната си конференция 14 декември миналата година издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин не направи никакви изявления за ескалация и обещания (бел. ред. - който му дрънчи на кухо в главата, да им вярва): "Няма да има мобилизация. Няма да има мобилизация. Няма да има мобилизация. Имаме достатъчно войски." Докато фронтът остава в застой и индустриалните зони на Украйна в Донбас са окупирани от Русия, Путин може дори да призове за прекратяване на огъня и да говори за мир: Путин: Ще има мир, когато постигнем целите си (ВИДЕА)

Източна Украйна е сърцето на украинската икономика и миналата година Русия е спечелила 170 милиарда рубли данъчни приходи от окупираните от нея територии (според казаното от Путин на годишната му пресконференция). С други думи изглежда, че Путин е постигнал достатъчно резултати и сега примирието по-скоро би било в негов интерес.

Зеленски е притиснат в ъгъла

Прекратяването на огъня също би било облекчение и за САЩ. Това е така, защото сега, когато възможността за украинска контраофанзива почти изчезна, американската военна помощ за Киев не може да продължи безкрайно. Ентусиазмът от подкрепата за Украйна в САЩ избледнява, а войната в Ивицата Газа все повече привлича вниманието на американската общественост. Републиканците още блокират бюджета за нова помощ на Украйна. В резултат Украйна, която разчита в голяма степен на финансовата подкрепа на САЩ, отчете рекорден месечен бюджетен дефицит от 4 милиарда долара само през ноември миналата година: Колко трябва на Украйна, за да победи Путин: Сметки има, действията са кът (ВИДЕО)

Тъй като броят на жертвите във войната нараства, младите украинци губят желанието си да се бият на фронта и все повече хора в Украйна призовават за мир. Това води и до политическо напрежение - най-изтъкваното е между генерал Валерий Залужни, главнокомандващ украинската армия и президентът на Украйна Володимир Зеленски. Социологически проучвания сочат по-голяма популярност на Залужни и пред Зеленски.

Украинските опозиционни политици, които досега мълчаха, сега започват да се оплакват. Кметът на Киев Виталий Кличко не се колебае да критикува Зеленски. Бившият президент Порошенко беше възпрепятстван да напусне страната, след като откриха запис на негов телефонен разговор с олигарха Ринат Ахметов, в който се твърди, че е планирал преврат. Все още обаче не е ясно дали този запис е истински или не.

Зеленски е в ситуация да губи самата основа на властта си, ако загуби подкрепата на военните. В страните от бившия СССР разузнавателните служби по правило подкрепят правителството. Но украинските разузнавателни служби са инфилтрирани от бивши елементи на КГБ и Зеленски не може да им се довери изцяло.

Още: Le Figaro: Крим става приоритет за Украйна

Ако Зеленски се съгласи за прекратяване на огъня, докато е притиснат от Запада, вероятно ще има повече призиви за неговата оставка или дори опити за убийство. Ако Зеленски загуби президентския пост, той ще бъде в много уязвима позиция и личната му безопасност вече няма да бъде гарантирана.

Ползи от прекратяване на конфликта

Международното право изключва прекратяване на огъня, признаващо окупация на територия на други държави. Но тъй като на нашата планета няма световна полиция, а Украйна засега загуби надежда да пробие фронтовата линия, тя трудно ще намери друг изход.

Преди Втората световна война японската армия окупира Манджурия, а после Съветският съюз нахлу във Финландия и Полша и завзе части от тяхната територия. Никой не протестира. И когато след войната Съветският съюз пое контрола над Източна Европа и северните територии на Япония, Запада не отговори със сила. През август 2008 г. Русия нахлу в Грузия и си задели от нея Южна Осетия и Абхазия.

Още: Bloomberg: САЩ искат от Зеленски по-ясен военен план

След войната японският народ разчиташе изцяло на американската армия за своята сигурност. Какво бихме направили, ако Русия или Китай нападнат Япония? Руската армия в Далечния изток обаче се оказа не толкова мощна. И сега руският флот значително отстъпва на японските военноморски сили. Токио вече разполага с 2 леки самолетоносача, транспортни носители с голям обсег, ракети със среден обсег и 16 подводници, способни да блокират руския флот в Далечния изток.

Някои експерти фантазират, че ако Русия постигне прекратяване на огъня в Украйна, тя ще обърне веднага поглед към балтийските държави и Източна Европа. Стратегията на Путин обаче беше да атакува при провокация. Ако балтийските и източноевропейските страни не провокират открито Москва, Русия няма да ги атакува моментално. Освен това Русия в момента не разполага с достатъчно икономическа или военна мощ, за да разшири офанзивата на секундата.

Сега Путин е на 71 години. Това значително надвишава средната продължителност на живота на руските мъже, която е 67 години. Ако той умре, докато е на този пост, страната ще потъне в хаос. Той настрои Америка твърде много срещу Русия. Руската дипломация няма да работи, ако не може да преговаря със Съединените щати.

Има вероятност самият Путин или близките му сътрудници, секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев и първият заместник-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко, да обмислят въпроса Путин да се откаже от президентството в средата на новия си мандат. В този случай Путин може да назначи наследник по свое усмотрение.

Още: Война, в която умират бедните: Опасността пред Зеленски с мобилизацията

Ако Путин остане на поста за цял мандат и неговият наследник бъде определен чрез избори, елитите ще номинират различни кандидати в опит да запазят собствените си интереси, разбивайки руската политика на милиони парчета.

През декември 1999 г. президентът Борис Елцин внезапно назначи премиера Путин за свой заместник и подаде оставка. Три месеца по-късно Путин спечели доверието на обществото на официални избори.

Според руската конституция, ако президентът подаде оставка по средата на мандата си, тогава министър-председателят временно ще изпълнява неговите задължения. Но сегашният ръководител на руския кабинет Михаил Мишустин не показва политически амбиции и няма признаци, че хората около него ще го подкрепят. Когато Елцин бе сменен от Путин през декември 1999 г., рейтингът му скочи благодарение на задълженията му като главнокомандващ по време на войната в Чечня, безпрецедентна роля за руски министър-председател.

Има няколко кандидати за наследници, които този път получават голямо внимание в информационното пространство, но трябва да се спомене бившият премиер Медведев, въпреки че той не буди симпатии. Ако Медведев не стане наследник на Путин, едно е ясно: този човек ще може да заема поста президент, докато ФСБ и други руски разузнавателни служби стоят зад него. Вътрешната и външната политика на Русия ще остане практически непроменена, но усилията на бъдещото руско правителство най-вероятно ще бъдат насочени към максимално облекчаване на санкциите и връщане на Русия в кръга на западния капитал и технологии.

Още: Украйна: Поредната дестинация за неотчетено за милиарди американско оръжие

* Автор: Акио Кавато, японски политолог, за Shūkan Gendai. Дълго време работи в японското външно министерство. Три пъти е бил на служба в японските посолства в СССР и Русия, като определено се радва на радушен прием в Руската федерация. Бил е посланик на Япония в Узбекистан и Таджикистан. Работил е като главен консултант в инвестиционния отдел на държавната банка за развитие на Япония. Преподава като гост-професор в Токийския университет и Университета Васеда.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес