Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бразилия е притеснена от растящата престъпност преди Олимпиадата

09 юни 2016, 18:10 часа • 1815 прочитания

Само два месеца преди Рио де Жанейро да бъде домакин на Олимпийските игри, прехвалената програма "умиротворяване" във фавелите на града изглежда се разпада, а вълна от насилие причинява мъка сред жителите на града.

Броят на убийствата в щата Рио де Жанейро се е покачил с 15 на сто през първите четири месеца на 2016 г. в сравнение с миналата година, въпреки че данните за май показват спад. Уличните грабежи са се покачили с 24% тази година, според последните статистически данни. А миналия месец групово изнасилване на 16-годишно момиче във фавела в Рио де Жанейро стана водеща новина в Бразилия и по света.

Властите настояват, че Олимпийските игри ще бъдат безопасни за посетителите, с 85 000 въоръжени войници и полицаи, охраняващи улиците на града.

Но дори и държавният секретар по сигурността на Рио, Хосе Белтраме, призна, че има проблеми с раста на престъпността, за което той обвини рецесията и финансовата криза.

"Без никакво съмнение, положението се е влошило през последните четири месеца," каза той в интервю.

През 2008 г., една година преди да спечели Олимпиадата, в Рио стартира програма за "умиротворяване" във фавелите, дълго контролирани от наркобандите. Полицейски бази бяха създадени в метални контейнери за доставки –в 38 фавели ги имат. Според плана, държавата ще осигури общинска полиция, и федералните и общински органи ще предоставят подобрен транспорт, образование и други услуги.

Но фавела Празерес показва как програмата е далеч от амбициите си.

В квартала има полицейска база от 2011 г. Чужденци започнаха да се стичат към ежемесечните хип-хоп партита тук. Общността е точно над Санта Тереза, колоритен колониален квартал, който е магнит за туристи, заради неговите барове и хотели. Санта Тереза е близо до пристанището, където ще се проведат Олимпийските ветроходни състезания.

Но тези дни, хип-хоп партитата в Празерес са в застой. Двама испански олимпийци и треньорът им наскоро бяха обрани на улица в Санта Тереза. Местния бар и пицария бяха държани от въоръжени банди. Когато репортер посети друга близка фавела (Fallet), той видя въоръжени членове на банди, охраняващи улица.

Полицейските бази във фавелите все по-често биват атакувани, а наркобандите стават по-смели.

"В началото в общността повярваха,че проектът ще е от полза за всички. Жителите се надяваха на по-добри обществени услуги, но те никога не се появиха. Хората загубиха доверие в процеса", казва Елиза Брандао, президент на Асоциацията на жителите на Празерес.

Жителите казват, че нарастването на престъпността е свързана и с икономическата рецесия в Бразилия , най-тежката от 1930 г. насам.

"Хората са отчаяни. Ние имаме западаща икономика, нищо за тези общности, никакви възможности ", казва Тереза Уилямсън, основател на неправителствената група „Каталитични общности“, които работят във фавелите.

За да усложни ситуацията, властите в щата Рио де Жанейро са разорени и са намалили бюджета за полицията с една трета. Държавата разчита основно на приходите от данъци от крайбрежни петролни находища, и приходите му се оказаха унищожени от падането на световните цени на петрола.

С недостатъчни доставки, нисък морал и на моменти дори без боеприпаси, полицията във фавелите на Рио е все по-ограничена в своите бази, разказва пожелал анонимност полицай.

"Преди те патрулираха, разговаряха с жителите, решаваха конфликти. Сега, мисля, че те се отказаха", казва Брандао.

Белтраме, служител на бразилската държавна сигурност, каза, че е бил принуден да намали часовете извънреден труд на стотици служители.

Бюджетите за гориво и храна са намалени – дори в един полицейски участък в центъра на Рио местни жители са дарявали канцеларски материали и тоалетна хартия.

"Аз никога не съм се изправял пред криза като тази," каза Белтраме, който е на този си пост вече девет години.

Обещание за безопасност

Въпреки това властите обещават, че туристите ще бъдат в безопасност по време на Олимпиадата. Повече от 300 000 посетители се очакват за игрите, които започват на пети август.

Белтраме отбелязва, че статистическите данни за престъпността за месец май показват подобрение. И властите са се съгласили да предоставят 14 милиона долара като спешно финансиране, за да се платят неплатени сметки за горива, храна и камери за наблюдение. "Това ще бъде нашето спасение", каза Белтраме.

След като беше домакин на папското посещение и на Световната купа по футбол преди години, Рио де Жанейро има нужното за охраната на игрите, казва Белтраме. "Олимпиадата, според нас, е готова," каза той.

Военните ще патрулират по пътищата, използвани от спортистите, а полицията ще охранява новите бързи автобусни транспортни ленти, които показват олимпийските обекти. Един от пътищата минава в близост до фавела, където беше извършено станалото известно изнасилване от банда. Полицията ще контролира входовете на четири отдалечени фавели, включително този до международното летище.

Белтраме защитава проекта за умиротворяване, който доведе до значително намаляване на насилие в града от 2008 г. насам, но от 2013 г. до средата на 2015 г. се наблюдава покачващо се ниво на престъпността в 38-те фавели.

"Програмата има проблеми. Но ние не можем да правим обобщения", казва Белтраме.

Някои фавели, казва той, има повече проблем с престъпността, отколкото в други.

The Washington Post

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес