Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Балабанов: Скатов ще остане завинаги на върха, на достойнството и смелостта

05 февруари 2021, 15:31 часа • 3019 прочитания

Атанас Скатов ще остане завинаги на върха.

На върха на достойнството. На върха на смелостта. На върха на примера, колко е важно да се опитваш и да се бориш, независимо от трудностите, за да изкачиш своя собствен връх в живота. На върха на честта, пише репортерът на 7/8 TV Станислав Балабанов във Фейсбук.

На въпрос към Едмънд Хилари – първият човек, покорил Еверест: „Защо рискува? Защо залага собствения си живот в такова предизвикателство?",

той отговаря: „Покоряваме не планините, а самите себе си“.

Припомняме, че по-рано днес беше намерено тялото на алпиниста, а МвНР потвърди за смъртта му.

Както по-рано ви съобщихме, след неуспешна атака снощи на връх К2 в Пакистан тази сутрин българинът Атанас Скатов изчезна на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер. Той и още 20 души се изкачиха вчера до Лагер 3, който е на около 7300 метра височина. От там същата нощ трябваше да започне щурмът.

На 5 февруари 2021 г. около 11:20 ч. местно време Атанас Скатов е паднал по време на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер поради скъсване на въже, пише в официалната информация на МВнР. Екип от шерпи е издирвал изчезналия алпинист. В спасителната акция са били включени и два хеликоптера "Ecurell" на пакистанската армия, като единият от тях го е открил в безжизнено състояние района на Пайджу, Пакистан.

Скатов вече покори Седемте върха (Seven Summits) - най-високите планински върхове на всички континенти, а сега остана в подножието на една от целите си, втория най-висок връх в света.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес