Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анализ: Евроизборите водят до много неизвестни за бъдещето на Украйна

13 юни 2024, 07:30 часа
Реклама

В какофонията от новини за резултатите от европейските избори, които се проведоха в 27 страни-членки на ЕС, доминира една тема: поражението на действащите лидери на Франция и Германия, най-големите държави в Европейския съюз. Според The Spectator слабите резултати на техните партии са очаквани, а последствията от вота могат да отслабят Европа и да я направят безсилна пред войната на Русия в Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон вече отговори на лошото представяне на своята партия "Ренесанс", като свика предсрочни избори за 30 юни. Те ще се състоят по-малко от 2 седмици преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Логиката на това решение е проста. По-добре да се бием с Джордан Бардела сега, отколкото през 2027 г. Поради високата избирателна активност и характеристиките на избирателната система, които поставят в неравностойно положение противоречивите и екстремистки кандидати, Макрон се надява на един от два сценария. Още: Столтенберг: Разбрахме се с Орбан, Унгария няма да блокира помощта за Киев

  1. Първи сценарий: той ще покаже, че триумфът на националистите е инцидент, но не и модел, който може да се повтори на национални избори.
  2. Втори сценарий: националистите ще станат жертва на собствения си ненавременен успех. Те ще трябва да направят правителството или да бъдат част от управляващата коалиция, ръководена от Макрон. Това ще ги затрудни да се кандидатират като опозиция и да осъждат наследството на Макрон, когато той е близо до края на мандата си като президент.

Този план обаче противоречи на желанието на Макрон да стане лидер на цяла Европа в труден и опасен момент. В най-добрия случай неговата партия ще си осигури абсолютно мнозинство, което не е толкова голямо, колкото това, на което се радва в момента. А в най-лошия случай политиците от "Националното обединение" ще заемат ръководни позиции в новия кабинет. Някъде по средата има други сценарии, които включват пазарене и компромиси между силите, които искат Украйна да спечели, и националистите, които отдавна флиртуват с Русия. Въпреки че френската конституция гарантира президентските правомощия по отношение на външната и отбранителната политика, малко или никакво управляващо мнозинство със сигурност ще отслаби позицията на Макрон на международната сцена.

Германия

Резултатите на Социалдемократическата партия на Германия (13,9% или 14 места от 96) не изглеждат катастрофални по стандартите на предишните избори, когато ГСДП получи само 16 места и пак остана трета. Но тези резултати изостават значително от историческата норма. Например през 2014 г. тази партия получи 27% на европейските избори - тоест 27 места в законодателния орган. Още по-фрапиращо обстоятелство е, че партията на Шолц изостава от "Алтернатива за Германия", която дори ръководството на Френския национален сбор смяташе за твърде екстремистка. Още: Републиканците и Льо Пен се разбраха за съюз срещу Макрон, но има голям проблем

Като се има предвид катастрофалното поражение на Зелените, които бяха част от коалицията на Шолц, изборните резултати затвърдиха статута на канцлера на "куцо пиле" до федералните избори през есента на 2025 г. Дотогава новото правителство, водено от християндемократите, ще може да осигури необходимата почивка, особено като се има предвид, че лидерът на ХДС Фридрих Мерц говори само на думи за атлантизма и украинската кауза. Но това е твърде далечна и несигурна перспектива. Предсрочни избори по британска или френска линия ще помогнат за сваляне на напрежението, но предвид спецификата на политическата култура на Германия провеждането им е малко вероятно. По този начин германският кабинет ще бъде "ходещ мъртвец" през следващите 16 месеца, неспособен да предложи собствени инициативи, да не говорим за укрепване на германската армия в нова ера, когато твърдата сила отново става много важна. Още: Официално: ЕК поиска начало на преговори за членство на Украйна в ЕС

За момента Русия произвежда три пъти повече артилерийски боеприпаси от всички западни страни, взети заедно. Не трябва да се разчита, че Шолц или Макрон ще отделят значителни средства за решаването на този проблем. Законът за допълнителните помощи, приет от Конгреса в САЩ, ще осигури известно облекчение, но може да бъде и последният по рода си. Браво на Макрон за напредъка с доставката на изтребителите "Мираж" за Украйна. Те ще бъдат доставени заедно с F-16, които ще пристигнат от Нидерландия, Белгия и други страни. Но е трудно да се види как той или Шолц могат да действат по-решително относно помощта за Украйна през следващите месеци.

Още по-лоша е евентуалната победа на Тръмп на президентските избори в САЩ. Най-важното е възможността за сключване на сделка между Тръмп и Путин, заобикаляща европейците и на първо място украинците. Германският "канцлер на мира" може дори да подкрепи подобен изход. Макрон ще бъде фундаментално против, но няма да може да направи нищо по въпроса, тъй като членовете на Националното обединение ще доминират в Националното събрание и във френскот правителство. Още: Германски танкове и войници в Литва респектират Русия (ВИДЕО)

Европейските избори може да изглеждат като незначително събитие, тъй като Европейският парламент и Европейската комисия ще останат в ръцете на същата центристка общоевропейска коалиция, въпреки че крайната десница постигна успехи. Но такова заключение е пример за грешката да се прехвърлят свойствата на отделното върху цялото. Привидната стабилност на цялото крие множество и много важни политически сътресения на национално ниво. На първо място, това е рязко отслабване на двата основни локомотива на европейската политика: Берлин и Париж. На европейците и особено на украинците може да не им харесат задаващите се последствия.

Автор: Далибор Рохач

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес