Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С ветрове до 285 км/ч ураганът "Милтън" лети към Флорида (ВИДЕО)

08 октомври 2024, 06:35 часа • 842 прочитания

Ураганът „Милтън“ набра сила и се превърна в потенциално катастрофална буря от категория 5, която се насочи към Флорида, предаде БГНЕС. 

Още: Ураганът Милтън се засилва, заплашва сериозно Мексико и Флорида (ВИДЕО)

Масови евакуации

„Милтън“, който се очаква да връхлети мексиканския полуостров Юкатан, докато се движи на изток, бързо се усили до най-високата категория по 5-степенната скала. В следствие на това щатските власти във Флорида издадоха заповеди за евакуации.

Общините, засегнати от урагана „Хелън“, който връхлетя Флорида в края на миналия месец, се надпреварват да премахват отломки, които могат да се превърнат в опасни снаряди, докато „Милтън“ се приближава.

Ветрове от близо 285 км/ч

Националният център за ураганите (НЦУ) съобщи, че максималните постоянни ветрове на бурята са близо 285 км в час.

„Прогнозите са, че „Милтън“ ще остане изключително опасен ураган до достигането на сушата във Флорида“, предупреди той.

Властите във Флорида издадоха заповеди за задължителна евакуация на райони, включително някои части на Тампа - метрополис с население над 3 милиона души, който може да понесе директен удар.

„Ако бурята се задържи на сегашното си трасе, това ще бъде най-тежката буря, която ще засегне района на Тампа от повече от 100 години“, заяви Националната метеорологична служба.

Прогнозите са, че през нощта срещу 8 октомври или в началото на 9 октомври западното крайбрежие на Флорида ще бъде засегнато от силна буря и Тампа може да понесе приток на вода на височина между 2,4 и 3,6 метра над нивото на земята. 

Още: Над 1 млн. американци са все още без ток след урагана "Хелън"

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес