Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата в Ню Йорк откри огромно несъответствие - много повече хора са умрели от коронавирус в старчески домове

29 януари 2021, 08:04 часа
Реклама

Според доклад на щатския прокурор на Ню Йорк, щатът може да е отчел хиляди смъртни случаи по-малко в домовете за възрастни хора, предаде БГНЕС.

Летиция Джеймс заяви, че нейното разследване е разкрило драматично несъответствие между съобщените смъртни случаи и официалните данни.

Това подкопава авторитета на губернатора Андрю Куомо, който се похвали с адекватните действия на властите в условията на пандемия.

Ако заключенията в доклада на Джеймс са верни, това би означавало над 13 000 смъртни случая повече от посочените в официалната статистика в домовете за възрастни хора - най-високата в САЩ.

Понастоящем официалните данни, регистрирани от здравните власти в щата, е за 8 711 починали от коронавирус възрастни хора в институции.

Куомо многократно защитаваше работата си за справяне със заразата в старчески домове и твърдеше, че другите щати се справят много по-зле.

Ню Йорк е един от малкото щати в страната, който отчита смъртните случаи в домовете за възрастни хора, ако те са се случили на територията им, като не взема предвид починалите в болници.

В своя доклад прокурор Джеймс е установила, че "много жители на старчески домове са починали от COVID-19 в болници, след като са били преместени от домовете за възрастни хора", което не е отразено в публикуваните официални данни на здравните власти в Ню Йорк.

Докладът от 76 страници се основава на близо 1000 жалби, подадени от близки на възрастни хора от април 2020 година. Констатациите се основават на проучване сред 62 домове за възрастни хора - около 10% от тези социални заведения в щата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес