Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

25 април 2024, 10:57 часа
Реклама

Новите федерални правила за полети на САЩ гласят, че пътниците заслужават възстановяване на пари, когато имат неудобство причинено от авиокомпанията си, а не ваучери или кредити за пътуване, съобщава CNN.

„Отсега нататък, когато полетът ви бъде отменен по някаква причина, имате право на автоматично възстановяване на сумата и то трябва да бъде незабавно“, казва секретарят по транспорта Пийт Бътигиг пред CNN в сряда (24.04). „Ако ви забавят значително, това означава три часа в страната, шест часа в чужбина или ако има друга значителна промяна в маршрута - като променят летището, от което ти е полета или нещо подобно - ще си получите парите обратно“, казва Бътигиг.

Още: Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Новите правила

Правилата, обявени от Министерството на транспорта в сряда (24.04), също изискват авиокомпаниите да предоставят предварителна информация относно таксите за багаж и смяна на полети. Правилото е пътниците да получават възстановяване на сумите, ако вътрешен полет има закъснение с повече от три часа или ако международен полет има закъснение с повече от шест часа. Освен това се изисква възстановяване на всички такси за багаж за чанти, които пристигат с повече от 12 часа закъснение, и възстановяване на таксата за закупена услуга като Wi-Fi или седалка с екстри, ако авиокомпанията не предостави.

Има и разпоредба за пътниците, разочаровани от времето за задържане в кол центъра или попълването на онлайн формуляри за искове. Правилата изискват таксите да бъдат автоматични и бързи: в рамките на седем дни за възстановяване на средства по кредитна карта и 20 дни за други форми на плащане.

Airlines for America, която представлява най-големите пътнически превозвачи в страната, казва, че членовете на авиокомпаниите „предлагат прозрачност и богат избор на потребителите от първото търсене до тъчдаун“.

Още: До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес