Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нюйоркчани ще останат без газ

18 декември 2021, 17:40 часа
Реклама

Жителите на Ню Йорк ще останат без газово отопление от 2027 година. Съответният закон беше приет от Градския съвета на най-големия американски град, за да се намалят парникови газове и да се спаси планетата от глобалното затопляне, съобщи телевизия Си ен би си (CNBC), цитирани от БГНЕС.

Реклама

Забраната ще влезе в сила през 2023 г. и първоначално ще важи за сгради до 7-ия етаж, а от 2027 г. ще бъде спряно газоснабдяването на всички нови сгради, с изключение на болници, търговски кухни и перални. Вместо с изкопаеми горива домовете ще се отопляват с ток.

Нововъведението ще помогне за намаляване на 2,1 тона емисии на въглероден диоксид и ще спести няколкостотин милиона долара при полагане на нови газови връзки. Мярката ще предпази и населението от експлозии и изтичане на газ.

Ню Йорк е най-населеният град в САЩ и шестият по потребление на природен газ. В резултат на това градските сгради представляват около 70 процента от емисиите на парникови газове. Предполага се, че законът ще накара града да премине към възобновяеми източници, чийто дял в енергийния баланс трябва да нарасне до 70 процента до 2030 г.

Властите планират да постигнат нулеви емисии в енергийния сектор до 2040 година. Забраната за отопление на газ се обсъждаше и в други части на САЩ. Подобна инициатива вече е предприета в гладовете Сан Франциско, Бъркли и Сан Хосе в щата Калифорния, Кеймбридж в Масачузетс и Сиатъл във Вашингтон.

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес