Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нюйоркчани ще бъдат ваксинирани до юни 2021 година

22 декември 2020, 23:15 часа
Реклама

Масовата ваксинация в Ню Йорк ще приключи не по-рано от юни 2021 година, заяви кметът на града Бил де Блазио на пресконференция, която беше излъчена в Twitter.

"Ние вярваме, че наистина масовото ваксиниране ще се извършва до юни. Вярвам, че ситуацията ще се подобрява с всяка изминала седмица", каза той. Според него в мегаполиса са били регистрирани 2889 случая на инфекция с новия коронавирус за изминалия ден, а 193 души са били приети в болници.

Според Дейв Чокши, ръководител на Администрацията за обществено здраве в Ню Йорк, в града са доставени около 25 000 дози от коронавирусната ваксина, разработена от американската компания Moderna. Очаква се градските власти да получат още 149 000 дози преди края на тази седмица.

Лекарството, което произвежда Moderna, е одобрено за употреба в САЩ на 18 декември. Няколко дни по-рано ваксината на германската компания BioNTech и нейния американски партньор Pfizer получи подобно одобрение.

В понеделник ваксината беше приложена на новоизбрания президент Джоузеф Байдън. Изпълняващият длъжността вицепрезидент на САЩ Майкъл Пенс и съпругата му Карън бяха ваксинирани миналия петък. Приблизително по същото време ваксината беше поставена на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес