Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Камала Харис откри "втори път" към победа над Доналд Тръмп: Проучване на WP

16 август 2024, 17:59 часа • 2085 прочитания

През последните три седмици в президентската надпревара в САЩ настъпиха много промени, гласят резултатите от социологическите проучвания на The Washington Post.

В сравнение с деня, в който Джо Байдън се отказа, демократите са спечелили 2 процентни пункта в национален мащаб благодарение на Камала Харис. От неделя тя води в средното национално проучване, изготвено от WP.

Още: Камала Харис е готова да води два дебата с Тръмп

В кои колебаещи се щати Харис води на Тръмп?

В колебаещите се щати Харис, която е настоящият вицепрезидент, е спечелила средно 2,1 пункта от 21 юни насам и води в два от седем от тях. Тя поведе в Уисконсин и Пенсилвания и значително намали разликата в Мичиган, където Доналд Тръмп вече води с по-малко от един процентен пункт. Ако тази тенденция се запази, се очаква средната стойност да покаже равенство в този щат през следващите дни.

Камала Харис би била фаворит, ако избирателите днес отидат до урните, защото тя вече има повече пътища към президентството от Доналд Тръмп - т.е. вицепрезидентът е конкурентоспособна в повече щати, които могат да допринесат за 270 гласа, или победа в избирателната колегия.

Ново проучване: Камала Харис изпреварва Тръмп в три ключови щата

Два пътя към победата на изборите

Харис има два пътя към евентуален успех: Ръждивия пояс - щатите Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания или Слънчевия пояс - щатите Джорджия, Аризона и Невада, както и Северна Каролина. Тя може да спечели във всеки от двата региона и пак да претендира за Белия дом.

В същото време Тръмп трябва да спечели както в Ръждивия пояс, така и в Слънчевия пояс, за да триумфира.

Още: Битката на кандидатите за вицепрезидент: Борбата за Белия дом продължава с пълна сила (ВИДЕО)

След дебата между Байдън и Тръмп, който беше истинска катастрофа за демократа, резултатите показаха, че позициите на Джо Байдън в щатите от Слънчевия пояс се влошават до такава степен, че Тръмп има преднина от пет процентни пункта в щати като Джорджия, Аризона, Невада и Северна Каролина. В Мичиган Байдън изоставаше от Тръмп с повече от три процентни пункта.

Но след като Харис се включи в надпреварата в края на юли, всичко започна от нулата.

Според социологическите модели на WP сега Камала Харис се е превърнала в лек фаворит. Въпреки това има някои предупреждения - това е моментна снимка във времето, а освен това социологическите проучвания могат да са грешни, както видяхме на последните два президентски избора в САЩ.

Още: Докато Харис дърпа пред Тръмп, Мъск и републиканецът заедно я оплюха (ЗАПИС)

На пръв поглед малката преднина на Харис в националните проучвания и тенденциите в колебаещите се щати не изглеждат достатъчни, за да бъде тя фаворит в електоралната колегия. Според изданието Тръмп продължава да води в по-голямата част от щатите, в които има битки. И ако се преброят гласовете на избирателите, а тези гласове се присъдят на кандидатите, които водят в тези щати, републиканецът ще получи 283 гласа, а Харис - 255. Първият, който достигне 270, печели.

Защо тогава WP казва, че Харис е фаворит? Социологическите проучвания показват, че за разлика от Байдън, Харис вече не е обвързана само с Ръждивия пояс - Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин, за да достигне 270 електорални гласа. С днешна дата тя вече е само на една типично голяма социологическа грешка от спечелването на ключови щати от Слънчевия пояс. Спечелването на Аризона, Невада, Северна Каролина и Джорджия също би било достатъчно, за да изведе Харис на върха, а тя продължава да подобрява позициите си именно в тези щати.

Още: Проучване: Камала Харис дърпа пред Доналд Тръмп

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес