Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво още можем да почистим с ракия освен трамваите

02 октомври 2024, 08:38 часа • 1216 прочитания

България е страната на чудесата. И тъкмо решиш, че си видял всички възможни, ти показват в социалните мрежи и по телевизията как столичните трамваи ги чистят с ракия.

Този удивителен факт стана база за ново разделение в обществото. От една страна са тези, за които ракията е екологичен, натурален дезинфектант с природен произход и напълно безвреден. Какво пък, решили чистачите да си я донесат от вкъщи - значи с нищо не са ощетили обществото.

От другата страна се изправиха върлите ракиджии, които окачествиха този похват като грях, безумие и върховно кощунство, защото главно на ракията се крепи героичният и несломим български дух. Безумците в София не знаят как се обира плодовата реколта, как се кара нощем до казана, как се маже той с тесто и как продуктът се препича двойно поне, а особено важно е в него да не попадне пушек, което е пълен срам за майстора.

Още: Реалност за 700 хил. лв. годишно: Трамваите в София се чистят с ракия и домашни прахосмукачки (ВИДЕО)

Значи, най-добре е Столичната община вместо някакви подозрителни инвестиции да вземе да бодне един голяаааам казан за ракия някъде на “Московска”. Овошки дал бог по софийските тротоари и само малко пари за охрана ще трябват. То всъщност за охраната точно на това съоръжение може и доброволци да се намерят - но да нямаме големи очаквания да се опази съдържанието в казана все пак.

Та този казан със сигурност ще произведе нужното количество, което добрите лелки-чистачки да ползват, за да светне от чистота всяко едно возило. Ще има и за всички обществени места - сгради, подлези, всякакви там служби и гишета (които не са "Информация"), институции, особено за тези, които имат прозорци - ще светнат и най-сетне ще видим колко е красива София.

В скоби само ще споменем, че още от соца чистачките за всичко са виновни и като започнат съкращения, първо тях махат. Та и във видеото от мръсния трамвай жената-ентусиаст стана главен герой. Не стига, че от вкъщи донесла ракията, ами и с личната си прахосмукачка чисти. И пак тя ще е виновна, защото пустият соц изобщо не си е тръгвал.

Още: Заради натрупани дългове: Запорирани са сметките на столичния автотранспорт

Та с ракия, водка или светена вода - с какво да поръсим столичния градски транспорт, та да е по-безопасно пребиваването в него? Самото му споменаване изисква да се обтрием с антибактериална кърпичка.

А ползването му... На всички автобуси, тролейбуси и трамваи е редно да има предупреждение от здравното министерство, че е опасно за нашето здраве.

Проверката на заместник-кмета дава добро начало, но помислете си само колко проверки трябва да се правят, за да се изпълняват договорите? Кой, за Бога, ги сключва тези договори и не е ли редно при неизпълнение да се налагат санкции?

Дали пък не трябва самите договори хубаво да почистим, да дезинфекцираме, ако трябва - дори чисто нови да направим?

Както са нови и трамваите, дето ги купуват с нашите данъци.

Пак от тях плащат и на изобретателните изпълнители на договорите, които правят стъклата уникални с малко домашна скоросмъртница.

Ако контрольор те хване без билет, глобата не ти мърда.

Но ако белите ти летни дрехи, с които си се качил в превозното средство, са сивкави на слизане, няма кого ти да глобиш.

Гнусно лепкавите на пипане, явно никога нечистени тръбни дръжки, са най-силният аргумент да си купиш първата кола, каквато и да е трошка, още на 18. И никога да не се лашкаш в тези бактериални инкубатори. Пък въздухът в София - еми такъв си беше, такъв си е и никой не е виновен.

Но не е луд този, който чисти трамваите с ракия, а този, който му дава 700 000 лева за това.

 Автор: Евелина Гечева

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес