Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чудовищно е донорството да става "автоматично"

22 октомври 2014, 09:10 часа • 2714 прочитания

Българите да стават донори, без да бъдат питани роднините им, ако пациентът не е отказал приживе органите му да продължат нечий чужд живот след трансплантация.

По този начин ще се увеличат донорските ситуации и ще има повече спасени хора, заяви д-р Станимир Хасърджиев – председател на Националната пациентска организация. Според него новоизбраните народни представители трябва да направят такава поправка в здравното законодателство, за да не се пропускат донорски ситуации.

Коментар на редактора:

Безумно и отвратително е да се помисли дори, че органите на човек могат да бъдат взети "автоматично". Без съгласие на близките.

Донорството, по принцип, е нещо много хубаво, защото спасяването на човешки живот е белег за изключително благородство. НО. В живота не всичко се случва по целесъобразност. И всеки има право на своята истина.

Има хора, които не искат да даряват органите на свои близки. Не защото са егоисти и не защото им липсва човечност. А защото има едно усещане за уважение към всичко това, което един човек е. За някои хора е редно човек да пристигне на този свят цялостен - като душа и тяло, и е редно и така да си отиде.

Тези хора трябва да бъдат разбрани. И изборът трябва да бъде техен.

Човек, изпаднал в мозъчна смърт, може да не е подписал съгласие или несъгласие за донорство по много причини. Липсата на подобен документ обаче не трябва да се разглежда като съгласие. Кой има право да смята, че това е съгласие? Кой има право да раздава такива оценки?

Всеки има своите най-близки хора, на които вярва. В случай, че не може да направи избора сам за себе си, те следва да са тези, които ще решат.

Не някакви лекари и някакви чиновници в министерството. Животът и смъртта не са въпрос на целесъобразност.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес