Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов ще проверява ПП-ДБ. А те него - кога?

29 септември 2023, 09:39 часа • 9850 прочитания

Най-добре се смее този, който се смее последен. Но най-добре проверява този, който проверява пръв. Ако ПП-ДБ бяха ревизирали поне част от управлението на ГЕРБ, нямаше да се стигне до днешната ситуация - точно ГЕРБ да ги упреква, че раздават европари на спонсорите си.

Подобна тактика е твърде характерна за Борисов и макар че той не присъства лично на специалната пресконференция, която дадоха неговите хора по тази тема, е очевидно, че планът е негов. Ако обявиш публично, че Асен Василев раздава европари по някакъв списък с предварително избрани фирми, със сигурност печелиш. Най-малкото, караш ПП да мине в обяснителен режим.

Каква е била целта на ГЕРБ? Да не изпуснат нито стотинка от парите, които чакаме по Плана за възстановяване и от други източници, разбира се. Нещо, което си правиха цели три мандата. Това е и най-видимата причина за пореден път да се обединят с ДПС, при това - тематично, по конкретен казус. Нещо, с което явно трябва да свикваме.

В крайна сметка беше решено една временна комисия в Народното събрание да стане постоянна и да контролира целия финансов европоток, който управлява Асен Василев. Ами да, точно контролът е нещото, от което Борисов не би се отказал, независимо дали е в сглобка или некоалиция. Именно затова, за да затвори темата, обяви, че воделът на сегашното управление е уникален за целия свят.

Зевзеците във Фейсбук пък обявиха, че никоя работа в държавата не може да бъде свършена без господин Пеевски. Да, той вече е навсякъде и експертизата му става все по-впечатляваща - от конституционни промени, през шахматни турнири и руската църква, та до европарите - тоест, да не забравяме за какво сме дошли.

Въпросната комисия няма как да не ни вълнува, именно защото превръщането ѝ в постоянна буди доста въпроси. На първо място - не дублира ли тя донякъде другата парламентарна комисия - по бюджет и финанси, в чиито задължения влиза контролирането на финансовото министерство? И защо чак в този парламент трябваше да бъде създадена отделна за еврофондовете - досегашните финансови министри безконтролно ли ги управляваха?

Както е тръгнало, дали пък да не се направи специална, трета комисия - конкретно за европарите за енергетика? Нали оттам тръгна всичко?

Все едно, представете си, комисията по външна политика да бъде дублирана от друга, която да е специално за отношенията ни със страните от Европейския съюз. Или пък комисията по земеделие да се дублира от подобна, насочена само към производството на тютюн.

Всичко това намирисва на апетит към тотален контрол от страна на дуото Борисов-Пеевски. И ПП-ДБ със сигурност го усещат. Въпросът е дали имат полезен ход. И дали изобщо го търсят. А че експремиерът иска тотален контрол е ясно отдавна.

Борисов направи и още едно предупредително изявление - че веднага след ротацията ще се проверява работата на правителството - министър по министър. И точно тук вече, както се казва, си дойдохме на думата. Партньорите му не го провериха, но той ще го направи. Ако някой все още не е разбрал за какво става въпрос, съвсем скоро ще разбере.

Автор: Стефан Стефанов

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес