Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАТО поиска от Сирия да позволи разследване на ООН

14 юни 2013, 12:25 часа

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен поиска от сирийските власти да позволят на ООН да разследва на място използването на химически оръжия, предаде БГНЕС.

Реклама

"Неотложно е сирийският режим да позволи на ООН да разследва използването на химически оръжия", заяви Расмусен в Туитър, след като Белият дом за първи път призна, че сирийският режим е прибягнал до употребата на химически оръжия при атаки, отнели живота на до 150 души.

"Използването на химически оръжия от Сирия е напълно неприемливо и представлява нарушение на международното право", заяви Расмусен, като допълни, че това е повод за голямо безпокойство. Той каза още, че ракетите Пейтриът, разположени на сирийско-турската граница "ще осигуряват ефективна защита на Турция срещу всякакви атаки от сирийски ракети, химически или не".

Белият дом заяви вчера, че е прекрачена червена линия в Сирия и обвини президента Башар ал-Асад, че е използвал химическо оръжие, включително газ зарин, и обяви, че ще окаже военна подкрепа на сирийските бунтовници, без да дава повече уточнения. САЩ, които работят в сътрудничество с партньорите си от ЕС, не разкриха формата на военната подкрепа. За момента те не са обявили решение да въоръжават бунтовниците срещу режима на Башар ал-Асад, като заявиха само, че ще увеличат помощта си и увериха, че ще вземат решения със свой собствен ритъм.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес