Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо дюлята е най-добрият плод за борба с кашлицата?

17 февруари 2024, 10:49 часа

Дюлята е твърде важен плод в началото на студения сезон. Диетолозите препоръчват да се ядат дюли възможно по-често, защото те оказват положителни ефекти за широк спектър от заболявания, включително безсъние и чернодробни заболявания - а освен това подсилват имунитета и спомагат за избавяне от излишните килограми.

Реклама

В дюлята се съдържат витамините В1,-2 и -6, С, РР, Е, провитаминът А, фосфор, калций, мед, желязо, натриеви и калиеви соли, сяра. Захар, вода, пектин, танини, органични киселини и протеини - цялото това полезно изобилие се открива в една дюля.

Д-р Олга Шарапова разказва за полезните й свойства. Наред с други неща, дюлята оказва затягащо, аналгетично, омекотяващо, тонизиращо и отхрачващо въздействие. При това, за разлика от другите плодове, всичко в нея е полезно: листата, самият плод и семките, които се ползват в лечението на различни неразположения. Изсушените листа от дюля се варят като чай за лек при чернодробни нарушения и сърдечна недостатъчност.

За случаи на хипертония е препоръчителен мацерат (инфузия в растителни масла) от дюлеви листа. При сърдечно-съдови нарушения са полезни свежи дюли в качеството им на диуретик. Поради затягащите им свойства, лекарствата на основата на дюли помагат в лечението на ентерит, ентероколит и диария.

Дюлята улеснява храносмилането и въздейства облекчаващо при лечение на маточно кървене, диария и хемороиди. Свежите плодове са подходящи като допълнение при лекуването на чревните инфекции, включително в долните части на дебелото черво.

Сладко от дюля - за какво е полезно и как се приготвя

Един от много добрите съюзници за лечения на панкреаса и черния дроб е именно дюлята. Леката киселинност на плода и антиокислителите стимулират черния дроб, също и повишават имунитета му.

Ценни резултати от скорошни проучвания в Япония демонстрират, че дюлята съдържа вещества с полезна антивирусна роля при хепатит. Най-добрият природен лек в този случай е сок от дюли, който препоръчително се пие приблизително по литър дневно в продължение на поне 45 дни. Освен сока, друг защитник на черния дроб е пюрето от дюли.

Пресен сок от дюли върши чудеса при лечение на панкреатит. В тези случаи трябва да пиете половин чаша дюлев сок, смесен с толкова ябълков сок по 3 пъти дневно в продължение на поне три седмици. Сокът от дюли има позитивен ефект спрямо функциите на панкреаса и много добре се съчетава с конвенционалните лекарства.

Дюлята е природен лек срещу сезонни болести. Поради омекотяващото си действие е препоръчително средство срещу кашлица, хрипове и бронхит. Когато се консумира свежа, облекчава астма и респираторни инфекции, а във вид на отвари се употребява против болки в ставите и гадене.

НЯМА да повярвате като разберете за какво ни помага ДЮЛЯТА

Чай от счукани и сварени дюлеви семки е великолепно средство против хрипове или бронхит, а гаргарата с този чай облекчава тонзилит и фарингит.

Много добър успокоител за кашлица е инфузия от цвят на дюля, която има облекчаващ ефект.

Дюлята показва добри успокоителни резултати при безсъние, състояния на възбуда и неврози. Такива проблеми се облекчават помощта на чай от дюлеви листа, който има балансиращи психиката свойства. Затова дюли се препоръчват при депресия - понеже основните вещества, съдържащи се в плода, имат антидепресантни качества. В подобни случаи след всяко хранене се изяжда половин дюля, залята с горещ мед.

Дюлята подсилва диетите за отслабване, защото е нискокалорична, но в същото време е наситена с фибри, които ограничават абсорбирането на мазнините. Затова доста често диетолозите съветват хората, които желаят да отслабнат, да изяждат на ден по две-три дюли. Притежавайки диуретични свойства, тези плодове стимулират прочистването на токсините и премахват излишните килограми.

Внимание! Статията предоставя само общи сведения. Не се самолекувайте и непременно се обръщайте към лекар-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес