Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо трябва да опитате медитация, когато сънят не идва

26 септември 2023, 13:57 часа
Реклама

Случвало ли ви се е да се въртите насам-натам в очакване да заспите, но без успех, или да се събуждате посред нощ, сякаш някой ви е принудил?

Проблемите със съня не са необичайни и, независимо какви са те, ви оставят напълно изтощени и неспокойни на следващата сутрин. Да не говорим, че могат да доведат до непоправими увреждания на здравето. Прочетете, за да разберете защо силно вярваме, че дихателните техники и медитацията са естествени и доказани средства за различни видове безсъние.

Как бързо да се успокоите и да спрете да сте нервни?

Възможни причини, поради които не можете да спите през нощта

Повечето хора са имали проблеми със заспиването поне веднъж в живота си. Често неспособността да заспиш може да е само еднократно нещо, което идва и си отива, без да оставя следа. Когато това се случи, това означава, че изпитвате остро или краткотрайно безсъние, като следните фактори могат да доведат до това:

  • Справяне със стресова ситуация
  • Възстановяване от джет лаг
  • Имате важна среща или интервю за работа на следващия ден
  • Превъзбуден след изпълнен със събития ден
  • Дълги дневни дрямки
  • Твърде много кафе, алкохол или други стимуланти през деня
  • Спалнята ви е твърде студена или твърде гореща
  • Външен шум, неприятна миризма и други дразнители.

Колкото и да е неприятна еднократната безсънна нощ, има много хора, които страдат от хронично безсъние и броят им непрекъснато расте. Той е много по-труден за възстановяване в сравнение с острия тип. Ако имате проблеми със заспиването или заспиването три пъти седмично в продължение на три или повече месеца подред, това означава, че безсънието ви вече е станало хронично. И в този случай това може да бъде свързано със следните фактори:

  • Моделът ви на сън е нередовен
  • Няма край на стреса, под който сте подложени
  • Практикувате нездравословни навици за сън
  • Графици на повикване и нередовни смени на работа
  • Вие преминавате през житейски преход
  • Депресия и други неврологични състояния
  • Изпитвате хронична болка

Безсънието може да е симптом на други нарушения на съня

Така че, вместо да чакате проблемът да стане сериозен, по-добре е да го спрете веднага. Ако сте забелязали повтарящи се признаци на безсъние в кратък интервал (веднъж седмично или веднъж на две седмици), не отлагайте посещението при специалист по съня. Колкото по-скоро, толкова по-добре, защото обикновено временното безсъние може да изчезне само чрез практикуване на добра хигиена на съня и чрез възприемане на здравословни навици преди лягане. Толкова просто.

Как може да помогне медитацията

Ако имате проблеми със заспиването от време на време, това може да означава, че мозъкът ви е ангажиран с твърде много умствена дейност. Колкото повече не можете да заспите, толкова повече продължавате да се фиксирате върху тази неспособност, което прави заспиването още по-трудно. Медитацията за сън може да бъде сладко облекчение от препускащите ви мисли. Той балансира прекомерната мозъчна активност, намалява сърдечната честота и се фокусира върху успокояването на ума ви с помощта на дишането. Просто казано, когато медитираме, ние навлизаме в състояние на дълбока релаксация, което води до по-дълбок сън.

Влияе ли положително редовната медитация на психиката?

Поради много недостатъци в традиционните лечения, хората, страдащи от безсъние, често се обръщат към други възможности, които могат да им помогнат да се справят с проблема си със съня, като акупунктура, билкови лечения, йога и медитация.

Но може ли медитацията наистина да помогне в борбата с хроничното безсъние, самостоятелно или като част от лечението?

Проучването, проведено от медицинския център на университета Ръш, показа, че може. 54 души участваха в проучването, чиято цел беше да се оцени ефикасността на медитацията на вниманието за лечение на хронично безсъние. Продължава осем последователни седмици и показва значително намаляване на общото време на събуждане на участниците.

Но това не свърши дотук. Терапията, базирана на вниманието, не само помогна на тези хора да спят по-добре по време на проучването, но също така показа високи нива на ремисия на лечението чрез проследяване и тези нива останаха до голяма степен стабилни във времето. Като цяло се оказа, че медитацията може сериозно да се счита за жизнеспособна възможност за лечение на хора с хронично безсъние и като чудесна алтернатива на традиционните лечения.

Медитация за дишане, за да ви помогне да заспите по-бързо

Точно както всяка друга съзнателна практика, медитацията, която ви помага да заспите или да заспите отново, повишава вашето съзнание за настоящия момент, в който избирате успокояващ фокус (перфектен ден в живота ви, приятен звук или цвят, който ви успокоява) и наблюдавайте потока на дъха си.

Ако сте нов в медитацията и намирате собствените си мисли за твърде разсейващи, за да се съсредоточите върху нищо друго освен върху дишането, в началото можете да опитате медитация с насочване, която да ви помогне да заспите.

Ето една релаксираща и доста проста дихателна техника, която ви препоръчваме да опитате, когато имате проблеми с кимането:

  • Подгответе се за сън: легнете и се покрийте с одеяло
  • Поемете три дълги вдишвания
  • Започнете да правите кратки мощни вдишвания само с носа си
  • Всяко вдишване/издишване трябва да отнема само секунда
  • Фокусирайте се внимателно върху дишането си
  • Продължете така около 30 секунди

Може да се почувствате леко и приятно замаяни, защото бързо обогатявате мозъка си с кислород.

На всеки 30 секунди започнете постепенно да удължавате дъха си с 1-2 секунди, докато установите, че дишате много бавно. Вероятно след минута вече ще заспите дълбоко.

Това лакомство за сън ви дава възможност да се отправите към страната на кимането и да се събудите освежени и пълни с енергия. Вече няма да се чувствате мудни до средата на деня и производителността ви може да скочи до небето.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес