Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е ВРЕДНО да ядем тези части от пилето?

27 октомври 2021, 17:36 часа

Пилешкото месо е част от менюто ни поради редица причини. Една от най-важните е, че месото е вкусно, леко, приготвя се лесно и е достъпно на пазара. Разбира се, няма как да не споменем и за всички онези полезни хранителни вещества, които се съдържат в този продукт.

Реклама

Едно пиле има отделни части и когато говорим за пилешко месо съвсем не бива да си представяме единствено гърди или бутчета. Не всяка една част от птицата е толкова полезна, колкото си мислим.

Гърдите са най-диетични и най-полезни. Ако сте на хранителен режим, например, задължително е да предпочетете тях. Вкусовите им качества са най-добри, а и при отглеждането на птиците, в тази част от тях попадат най-малко хормони и антибиотици.

Ето кои части от пилето може да крият риск за здравето на човек:

• Дробчета;

В дробовете има не малко бактерии и паразити. Дори да преминават през сериозна топлинна обработка, може да не е достатъчно. Ако тези бактерии попаднат в човешкото тяло, възможно е да създадат куп неприятности.

Разбира се, няма как да не споменем, че в тази част на пилето има много протеини и полезни микроелементи.

ВИНАГИ правете това, преди да сготвите купешко пилешко месо

• Трътки;

Тук става въпрос за много натрупани мазнини, които никак не са полезни за нас. Да не говорим, че има и не малко бактерии, което е напълно естествено, предвид това, че трътката служи за отделяне на изпражненията.

• Глава;

В главата на пилето се натрупват и вредни вещества, които птицата поглъща. Не е сигурно, но има опасност да си навлечем здравословни проблеми, ако консумираме пилешката глава. Желателно е да я изхвърляме и да не я добавяме към ястията.

Месото на пилето е полезно и вкусно, но все пак е добре да знаем как да го селектираме и коя част от него да включваме редовно в менюто си и коя да избягваме!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес