Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Захар и холестерол: имат ли връзка?

14 август 2024, 14:50 часа

Когато мислим за храни, които повишават холестерола, обикновено мислим за тези, които са богати на наситени мазнини. И макар да е вярно, че тези храни, заедно с тези с високо съдържание на трансмазнини, повишават нивата на лошия (LDL) холестерол повече от други, те със сигурност не са единственият фактор, на който си струва да се обърне внимание.

Какво сирене може да ядете при висок холестерол?

Изследванията свързват захарта и сърдечно-съдовите заболявания

Едно проучване често се цитира като доказателство за ефектите на захарта върху нивата на холестерола. Изследователите установиха, че консумацията на захар повишава няколко маркера за сърдечно-съдови заболявания.

Те установиха, че хората, които консумират повече добавени захари, имат по-нисък „добър“ холестерол или липопротеин с висока плътност (HDL). HDL всъщност работи за поемане на допълнителен „лош“ холестерол или липопротеин с ниска плътност (LDL) и транспортирането му до черния дроб. Така че ние искаме нашите нива на HDL да са високи.

Те също така установиха, че тези хора имат по-високи нива на триглицериди. Всеки един от тези фактори може да увеличи риска от сърдечни заболявания.

Триглицеридите са вид мазнини, чиито нива се повишават след хранене. Тялото ви складира калории, които не използвате за енергия в момента. Между храненията, когато имате нужда от енергия, тези триглицериди се освобождават от мастните клетки и циркулират в кръвта. Според Mayo Clinic е вероятно да имате по-високи нива на триглицериди, ако ядете повече, отколкото изгаряте, и ако консумирате излишни количества захар, мазнини или алкохол.

Подобно на холестерола, триглицеридите не се разтварят в кръвта. Те се движат около вашата съдова система, където могат да повредят стените на артериите и да причинят атеросклероза или втвърдяване на артериите. Това е рисков фактор за инсулт, инфаркт и сърдечно-съдови заболявания.

Всеки трябва да яде този суперплод - той подобрява зрението, сваля холестерола и захарта

Контролиране на приема на захар

Световната здравна организация препоръчва да получавате не повече от 10 процента от калориите си от захар или дори само 5 процента, за да подобрите здравето си. AHA по подобен начин препоръчва жените да получават не повече от 100 калории всеки ден от добавени захари, а мъжете не повече от 150 калории - това са съответно 6 и 9 чаени лъжички. За съжаление, това е много по-малко от това, което според тях получават повечето американци сега.

За перспектива, 10 големи желирани зърна съдържат 78,4 калории от добавени захари или около 20 грама захар (4 чаени лъжички), което е почти цялата ви добавка, ако сте жена.

Научете се да разпознавате захарта върху етикетите на храните. Захарта не винаги ще бъде посочена като такава на етикетите на храните. Съставки като царевичен сироп, мед, малцова захар, меласа, сироп, царевичен подсладител и всякакви думи, завършващи на „ose“ (като глюкоза и фруктоза) са добавени захари.

Намерете полезни заместители. Не всички заместители на захарта са еднакви и някои имат свои собствени рискове. Стевия е един растителен подсладител, който е истинска алтернатива на захарта, за разлика от агавето и меда, които все още съдържат захарни молекули.

Точно както следите консумацията на алкохол, калории и наситени мазнини, трябва да следите консумацията си на захар. Няма нищо лошо в лакомствата от време на време, но ефектите от захарта могат да бъдат тежки за сърцето ви.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес