Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задължително правете това, ако използвате ретинол през лятото

19 юли 2024, 09:34 часа

Ретиноидите са герой в грижата за кожата по много причини – те са насочени към фини линии, пигментация, производство на колаген и акне. Но често ще чувате, че ретиноидите не трябва да се използват, преди да планирате да прекарате известно време на слънце, за да предпазите кожата си от по-висок риск от слънчево изгаряне и раздразнение, което идва с употребата на ретиноиди. Но какво ще стане, ако е лято и планирате да сте на слънце през повечето дни? Трябва ли просто да отрежете изцяло ретиноидите?

Как да използвате правилно РЕТИНОЛ, без да нарушавате кожната бариера?

Какво представляват ретиноидите и ретинолът

Може да забележите различни, но сходно звучащи термини, разпространени в тази част от света на грижата за кожата, като ретинол, ретиноиди и дори ретинал.

Семейството на витамин А обикновено се нарича ретиноиди и можете да намерите различни силни страни в зависимост от вашите нужди. „Чистата“ форма, която е продукт само с рецепта, се нарича третиноин, но ако търсите продукти без рецепта, можете да намерите ретиналдехид (или ретинал), ретинол и ретинил палмитат (или ретинил естер). Силите на ретиноидите са като пирамида и тяхната сила зависи от това колко „далеч“ са от чистата форма (ретиноева киселина). По-леките форми могат да действат по-бавно от другите, но също така са по-малко дразнещи.

Препоръчително е да започнете с по-ниска концентрация и честота, когато използвате продукти с ретинол, за да позволите на кожата да се адаптира постепенно. Препоръчително е да нанасяте крема веднъж седмично през нощта.

Можете ли да използвате ретинол през лятото

Много хора смятат, че е в техен интерес да спрат употребата на ретиноиди през летните месеци. Това е погрешно схващане.

Чувствителността към слънце възниква, когато дадено вещество взаимодейства с ултравиолетова светлина при всякаква температура и причинява тежко изгаряне – едно такова вещество са пероралните лекарства от семейството на тетрациклините. Това не е случаят нито с ретиноидите с рецепта (третиноин), нито с ретинола без рецепта. Ретиноидите дори могат да помогнат на кожата да се излекува от увреждане от слънцето или други рани, според различни проучвания. Ретинолът не реагира със слънцето, за да причини изгаряния или щети.

Мит е, че ретиноидите трябва да бъдат спрени през лятото, но трябва да сте наясно с този повишен риск и да имате стратегия да го избегнете“.

Идеята, че трябва да спрете да използвате ретиноиди през лятото, „е пълен мит. Можете да се възползвате от използването на ретиноиди всеки ден през цялата година, но ефектът върху кожата ви се определя от силата на ретиноидите и честотата на употреба.

Ключовете за използване на ретинол през лятото

Освен ако нямате основно медицинско състояние или приемате други лекарства, които повишават чувствителността ви към слънцето, като цяло ретиноидите са безопасни за употреба през летните месеци, ако се прилагат правилно.

Разбира се, важно е да бъдете много усърдни с ежедневното си нанасяне и повторно нанасяне на слънцезащитен крем – но вече трябва да го правите през цялата година.

Спазвайте графика с употребата на ретиноиди и помислете за раздалечаване на приложенията, ако кожата ви е раздразнена или планирате да се излагате на слънце.

 Ако кожата ви вече е аклиматизирана за употреба, което вероятно е след около шест месеца, чувствителността на кожата ви вероятно се е върнала на изходното ниво. Валедро се съгласи, че за опитни потребители на ретиноиди, които внимават за излагането на слънце и слънцезащитните продукти, няма причина да спират по време на летните ваканции.

Ето къде трябва да преосмислите рутината си: Кожата и устойчивостта на всеки човек към ретиноидите са различни, така че е най-добре да се консултирате с вашия лекар. Но като цяло, ако сте на пряко слънце през по-голямата част от лятото, може да искате да промените честотата на употреба.

В зависимост от това колко устойчива е кожата ви на ретиноиди и колко много се излагате на слънце, може да искате да промените цикъла в още няколко дни „почивка и възстановяване“ между вашите ретиноидни нощи. Вместо да прилагате ретиноида си през вечер, например, можете да го разтегнете на всеки три нощи.

Кой може и не може да използва ретинол като цяло

Дразненето и сухотата, или дори страховитите "ретинол грозни" са често срещани при първото въвеждане на продукт с витамин А. Според експертите има формула и честота, които са подходящи за всеки.

30 храни на младостта, които са богати на ретинол

При определени кожни състояния трябва да бъдете особено внимателни, когато въвеждате ретиноид. Хората с мелазма, на които може да са били предписани активни вещества като AHA и хидрохинон, трябва да бъдат внимателни, тъй като раздразнената кожа, ако не е правилно защитена от слънцето, може да влоши съществуващото състояние.

Различни ли са правилата, ако имате по-тъмен тон на кожата

Най-общо казано, ретинолът работи еднакво върху всички тонове на кожата, но по-мощните форми, като продуктите с рецепта, могат да увредят кожата, ако не се използват правилно. По-тъмните тонове на кожата могат да бъдат предразположени към дразнене, причинено от високоинтензивни съставки за грижа за кожата, като производни на витамин А, което може да доведе до хиперпигментация.

Започването с по-ниска доза е ключът за всички типове кожа, за да се сведе до минимум раздразнението. Няма проблеми с използването на ретинол при по-тъмни тонове на кожата, но е важно да започнете от ниско ниво и бавно да се натрупвате.

Общият консенсус е, че ако използвате ретиноиди през цялата година и сте усърдни в грижата за слънцето, можете да продължите да ги използвате. Ако планирате да прекарате продължителни периоди от време на открито – като плажно пътуване – и искате да бъдете внимателни, може да спрете да ги използвате няколко дни преди и след пътуването си. Дори по време на плажно пътуване обаче всичко зависи от вашата кожа, нейната чувствителност и устойчивост.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес