Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво са признак торбичките под очите?

24 ноември 2023, 18:44 часа

Торбичките под очите, известни също като периорбитална подпухналост, са често срещан козметичен проблем, който много хора изпитват в определен момент от живота си. Тези торбички се проявяват като подути или подпухнали области под очите и въпреки че по принцип са безобидни, те могат да бъдат признак на скрити здравословни проблеми или фактори, свързани с начина на живот.

Един от основните признаци на торбичките под очите е забележимото подуване или подпухване под долните клепачи. Това подуване може да създаде сянка, която допринася за появата на тъмни кръгове - друг често срещан проблем, свързан с очите. Торбичките под очите често са по-видими сутрин след събуждане, тъй като през нощта в тъканите може да се натрупа течност.

5 експертни стъпки да се отървете от торбичките под очите

Друг признак е усещането за тежест или стягане в областта под очите. Лицата с торбички под очите могат да опишат усещане за натиск или дискомфорт, което може да се изостри от фактори като липса на сън, алергии или дехидратация. В някои случаи подпухналите очи могат да бъдат придружени от зачервяване и дразнене.

Кожата около очите е деликатна и тънка, което я прави по-податлива на промени във външния вид. Торбичките под очите могат да се характеризират с отпусната или увиснала кожа в областта под очите. С напредването на възрастта кожата губи еластичност, а мастните възглавнички, които обикновено поддържат очите, могат да се изместят, което допринася за появата на торбички.

Генетиката играе важна роля за появата на торбички под очите. Ако в семейството има случаи на периорбитална подпухналост, те могат да са по-склонни да я изпитват. Освен това някои медицински състояния, като например нарушения на щитовидната жлеза, могат да допринесат за образуването на торбички под очите.

Факторите, свързани с начина на живот, могат да окажат значително влияние върху наличието на торбички под очите. Липсата на сън е често срещан виновник, тъй като недостатъчната почивка може да доведе до задържане на течности и разширяване на кръвоносните съдове, което да засили подпухналостта. Лошите хранителни навици, високият прием на сол и дехидратацията също могат да допринесат за появата на торбички.

Премахване на торбичките под очите - може и в домашни условия

Алергиите могат да предизвикат възпаление в областта под очите, което води до подпухване и подуване. Факторите на околната среда, като излагане на дим и замърсители, могат да раздразнят очите и да допринесат за появата на торбички. Пушенето, по-специално, може да ускори процеса на стареене на кожата, което прави хората по-податливи на торбички под очите.

Въпреки че торбичките под очите често са козметичен проблем, понякога те могат да показват скрит здравословен проблем. Ако подпухналостта е постоянна, тежка или придружена от други симптоми, препоръчително е да се консултирате с медицински специалист, за да се изключат сериозни медицински състояния и да се определи подходящият начин на действие.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес