Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За да снасят яйца през зимата - ето с какво трябва да се хранят кокошките

30 ноември 2023, 16:18 часа
Реклама

Производството на яйца през зимните месеци е предизвикателство, което изисква внимателно планиране и грижа. В специализираните птицеферми, където всяка кокошка се счита за ценен актив, няма място за зимен отдих. Финансовият успех зависи от продуктивността на кокошките през цялата година. В този контекст, важно е стопанинът да се грижи за оптималните условия и хранене на птиците, за да се гарантира висок добив на яйца през зимата.

По колко яйца трябва да ядете на ден, за да си набавите витамин Д?

Условия за постигане на висок добив:

1. Избор на подходящи хибриди: Четирилинейните хибриди кокошки предлагат най-висока носливост, достигайки между 300 и 330 яйца за първата година. кокошки

2. Удовлетворяващ микроклимат: Кокошките трябва да се чувстват комфортно в птичарника. Постелята от ситно нарязана чиста слама или друг подходящ материал е от съществено значение. Температурата следва да се поддържа между 22 и 18 градуса, като внимание трябва да се обръща и на чистотата.

Париж е напът да се откаже от яйцата от домашни кокошки

3. Оптимална светлина: Режимът на 14-часов светлинен ден, поддържан чрез допълнително електрическо осветление, е ключов фактор за стимулиране на големия добив през зимата. Само при този режим се осигурява достатъчно време за образуване и снасяне на едно яйце за 24 часа.

4. Качествена храна: Пълноценните комбинирани смески за кокошки съдържат необходимите хранителни елементи за висок добив. Важно е съдържанието им да отговаря на изискванията, като например не по-малко от 2700 килокалории обменна енергия, 17% смилаем протеин, 0,75% лизин и 0,63% метионин в килограм.

Как правилно да съхраняваме яйцата в хладилника?

Тайната за постигане на по-висок добив:

Добавката от стрити на прах люти чушлета се явява ефективен стимулатор за зимния добив на яйца. Веществото капсаицин, съдържащо се в чушлетата, има способността да възбужда яйценосната функция на птиците.

За да се осигури успешен добив на яйца през зимата, стопанинът трябва да обърне специално внимание на храненето и условията за живот на кокошките. Изборът на подходящи хибриди, поддържането на оптимални микроклиматични условия и осигуряването на качествена храна са от съществено значение. Допълнително, използването на хитрини като добавката от люти чушлета може да допринесе за увеличаване на добива. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес