Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вълшебната съставка, която прави броколите супер вкусни!

24 октомври 2024, 09:32 часа

Броколите са известни като здравословни зеленчуци сами по себе си и като член на семейството на зеленчуците Brassica, дори се смятат за суперхрана от мнозина. Знаете ли обаче, че можете да направите броколите още по-здравословни с добавянето само на една вкусна съставка?

Мариновани броколи: Вкусно и здравословно допълнение към всяко ястие

Защо синапено семе

И така, какво общо има смляното синапено семе с мирозиназата и здравословните съединения в броколите? Поради собствените химични свойства на смляното синапено семе, съставката добавя мирозиназа, когато се готви с броколи, като по този начин възстановява много от рекламираните хранителни ползи на зеленчуците.

Синапеното семе много пъти се дехидратира при достатъчно ниска температура, която не денатурира мирозиназата. Мислете за смляно синапено семе като за форма на спряна анимация. Когато добавим вода към него, той може да се събуди с правилно функциониращи мирозинази. Ако добавим синапено семе към зеленчук Brassica, нещо като броколи или кълнове от броколи, ще можем да му дадем допълнителна доза мирозинази, за да сме сигурни, че имаме по-високо преобразуване в здравословните съединения.“ Освен това има и доста добър вкус.

С други думи, добавянето на смляно синапено семе към броколите веднага след приключване на готвенето възстановява мирозиназата, която се губи естествено по време на процеса на готвене, като по този начин прави броколите, приготвени със смляно синапено семе, по-здравословни от стандартната чиния с варени зеленчуци.

Броколи - варени или сурови предпазват от онкологични заболявания

Как да добавите синапено семе към броколи

Сега, след като знаете как и защо смляното синапено семе дава на сварените броколи хранителен тласък, може би ще искате да готвите броколите си със смляно синапено семе. За щастие, прави се много лесно и не добавя време за готвене към крайния продукт.

След като вашите броколи са сготвени – било то печени, сотирани, на пара или дори на скара – просто хвърлете готовия продукт с една чаена лъжичка смляно синапено семе, за да реактивирате мирозиназата и напълно да възстановите тези ползи за здравето на броколите. Докато има смляно синапено семе, можете също да готвите вашите броколи със сол, зехтин и чесън и всичко друго, което може да ги направи още по-вкусни.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес