Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Включете тези масла в менюто си и килограмите ще се стопят

11 февруари 2023, 14:44 часа

Изключвате ли системно всички видове мазнини от диетата си? Това е огромна грешка. Добрите мазнини са от съществено значение за диетата ви, а някои масла дори подпомагат загубата на тегло. 

Как да ги използвате, за да постигнете най-добри резултати?

Склонни сме да мислим, че мазнините са с високо съдържание на калории. Все пак не бива да забравяме, че някои от тях са от съществено значение за функционирането на организма. Това са есенциалните мастни киселини (ЕМК), главно омега-3 и омега-6, които се съдържат в много растителни масла и в рибеното масло. Освен това някои витамини (напр. Е, D, А) са мастноразтворими и като ги изключваме от диетата, се излагаме на сериозен дефицит и метаболитни нарушения. 
Хората, които се опитват драстично да намалят мазнините, са склонни да увеличат приема на въглехидрати, а те могат да се окажат много полезни за организма.

Още по-важно е, че съдържащите се в храната мазнини забавят храносмилането. Следователно добавянето на масло може да понижи гликемичния индекс на храната!

Дори при най-рестриктивната диета за отслабване не трябва да се стремим да премахнем напълно мазнините. Трикът е да изберем вида и количеството на използваните мазнини така, че да подпомогнат борбата ни за подобряване на фигурата.
Учените не се съмняват кои масла допринасят за здравето и добрата фигура. Това са предимно растителни масла, които съдържат омега 3 и омега 6 киселини в подходящи пропорции. Тези масла включват: ленено масло, рапично масло, зехтин, масло от авокадо, масло от нигела. 

Какво прави качествените етерични масла толкова мощни?

Тези масла благоприятстват метаболизма, понижават лошия LDL холестерол и осигуряват витамини.
Как е възможно висококалоричните масла да насърчават отслабването, вместо да водят до увеличаване на теглото? Цялата тайна е в количеството. 

За най-добри резултати е достатъчна една супена лъжица масло (за предпочитане нерафинирано, студено пресовано) на ден. Маслото може да се използва като дресинг за салати или за заливка на супи, но не превишавайте препоръчителната доза. Това количество ще задейства желаните процеси в организма, но няма да осигури излишни калории.
За съжаление, въпреки че маслата подпомагат отслабването, не е вярно, че колкото повече масла пиете, толкова по-бързо ще отслабнете. Пиенето на олио на чаша, пърженето във фритюрник и обилното заливане на салати с майонеза или винегрет няма да доведат до добри резултати. 

За да се превърнат маслата в наши съюзници в борбата с излишните килограми, са необходими умереност и редовност, т.е. организмът да получава малки количества масла редовно, но за по-дълъг период от време.  

Етеричните масла, които заместват лекарствата

Ленено масло

Лененото масло е на първо място в списъка на полезните за фигурата масла. То има най-добро съотношение на омега-3 и 6 киселини сред всички масла. Освен това има благоприятен ефект върху метаболизма (ускорява го), стимулира функцията на червата и производството на жлъчни киселини и прочиства черния дроб. Лененото масло подпомага синтеза на карнитин в организма - съединение, което оказва огромно влияние върху липидния метаболизъм и което ще ни накара да "изгаряме" мазнините по-бързо и в по-големи количества.
Консумирайте лененото масло само в суров вид (не го използвайте за пържене, печене или готвене). За да се насладите напълно на полезните му свойства, изберете нерафинирано девствено масло с кратък срок на годност и го съхранявайте в хладилника.

Масло от рапица

В продължение на много години рапичното масло не се ползваше с добра репутация и се смяташе за обикновен продукт без изключителни свойства. В днешно време това масло се произвежда от подобрени сортове рапица и има по-голямо съдържание на ненаситени мастни киселини, отколкото маслото. Едно от най-здравословните масла все още остава в сянка, защото много често очакваме впечатляващи резултати от продукти, които са екзотични, скъпи и се рекламират като "новости". 
За най-добри резултати използвайте нерафинирано, студено пресовано рапично масло.

Това са най-добрите масла, които свалят холестерола и предпазват сърцето

Зехтин

Студено пресованият зехтин също е отлична мазнина в борбата за стройна фигура. Незаменима съставка на средиземноморската диета, смятана за една от най-здравословните в света. Естествено средство за стимулиране на метаболизма. Убиец на лошия холестерол и приятел на черния дроб.
Ефектът на зехтина като средство за отслабване е потвърден от научни изследвания. 
Популярният начин за използване на зехтина като помощно средство за отслабване е всяка сутрин да се консумира по една супена лъжица зехтин със сок, изцеден от половин лимон. 
При използването на маслото като помощно средство за отслабване, както и при другите масла, умереността е от ключово значение. 1-1,5 супени лъжици дневно са напълно достатъчни. 

Растителните масла са отлични съюзници в борбата с наднорменото тегло, но те няма да свършат цялата работа вместо нас. Без да променим хранителните си навици и при слабо активен начин на живот, не можем да очакваме да отслабнем само защото допълнително посягаме към маслото. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес