Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този есенен плод регулира храносмилането и пречиства черния дроб

16 ноември 2023, 11:22 часа
Реклама

Дюлите, известни под научното наименование Cydonia oblonga, са универсални плодове, които предлагат редица ползи за здравето, особено за различни органи в човешкото тяло. Богати на основни хранителни вещества, дюлите са били исторически ценени заради лечебните си свойства, допринасяйки за цялостното благосъстояние. Ето един по-подробен преглед на органите, за които дюлите са най-полезни.

Ползите от дюлите

Храносмилателна система

Дюлите са известни с високото си съдържание на фибри, което ги прави изключително полезни за храносмилателната система. Фибрите спомагат за редовното движение на червата, предотвратяват запека и поддържат здрав стомашно-чревен тракт. Разтворимите фибри, съдържащи се в дюлите, помагат и за регулиране на нивата на холестерола, като допринасят за здравето на сърцето.

Кой компот помага за успокояване на кашлицата?

Сърдечно-съдова система

Антиоксидантите, съдържащи се в дюлите, включително витамин С и различни фитонутриенти, играят решаваща роля за укрепване на здравето на сърдечносъдовата система. Тези съединения помагат за намаляване на оксидативния стрес и възпалението, като допринасят за превенцията на сърдечните заболявания. Освен това дюлите се свързват с понижаване на кръвното налягане, което допълнително подпомага доброто състояние на сърдечносъдовата система.

Имунна система

Дюлята е богат източник на витамин С - основно хранително вещество, известно със своите свойства за укрепване на имунната система. Достатъчният прием на витамин С подпомага производството и функцията на белите кръвни клетки, като повишава способността на организма да се бори с инфекциите и болестите. Включването на дюли в диетата ви може да бъде естествен начин за укрепване на имунната система.

Здраве на кожата

Антиоксидантите в дюлите, като например фенолните съединения, могат да окажат положително въздействие върху здравето и външния вид на кожата. Тези съединения помагат в борбата със свободните радикали, предотвратяват преждевременното стареене и поддържат цялостната жизненост на кожата. Консумацията на дюли може да допринесе за сияен и младежки тен.

НЯМА да повярвате като разберете за какво ни помага ДЮЛЯТА

Функция на черния дроб

Дюлите съдържат съединения, които са изследвани за потенциала им да подпомагат здравето на черния дроб. Някои изследвания показват, че антиоксидантите в дюлите могат да подпомогнат защитата на черния дроб от увреждания, причинени от оксидативен стрес. Това може да има значение за функцията на черния дроб и цялостните процеси на детоксикация.

Дихателна система

Дюлите притежават противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат полезни за дихателната система. Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, антиоксидантите в дюлите могат да спомогнат за намаляване на възпалението в дихателните пътища, което може да облекчи състояния като астма и бронхит.

Включването на дюли в диетата ви, независимо дали са пресни, сготвени или под формата на конфитюри и желета, може да бъде възхитителен начин да се възползвате от хранителните им предимства. Както при всяка друга храна, умереността е от ключово значение, а хората със специфични здравословни проблеми трябва да се консултират със здравен специалист, за да се уверят, че дюлите отговарят на хранителните им нужди.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес