Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 3 съставки буквално „убиват“ гранитния ви плот

14 октомври 2024, 09:15 часа

Гранитът е популярна опция за плотове в кухни, бани и барове. Това е издръжлив магматичен камък, който се образува по време на процеса на магма, охлажда се и се кристализира. Последващата му твърдост го прави особено търсен строителен материал. Не само, че можете да избирате от разнообразие от цветове, но и гранитогресът повишава естетическото качество на даденото пространство, в което го монтирате.

Въпреки издръжливостта си, гранитът може да бъде податлив на повреди от ежедневни предмети и износване, особено ако камъкът не е запечатан. Това включва случайни разливи, абразивни материали и дори изпускане на тежки предмети върху вашите плотове. За съжаление, някои от най-големите грешки при гранитните плотове включват почистване. Въпреки че искате да сте сигурни, че се грижите за инвестицията си, като я поддържате чиста, повечето почистващи продукти не са безопасни за използване върху гранит. Ето кои са „убийците“ на плотовете, изработени от този камък.

Препарати за почистване на стъкло

Още: Как се почиства керамичен плот, така че да светне до блясък?

Препаратите за почистване на стъкла понякога се използват като универсални почистващи препарати, особено ако нямате време и искате да почистите бъркотията доста бързо. Въпреки това, трябва да помислите, преди да напръскате този продукт върху гранитни плотове. Те съдържат амониев хидроксид, известен почистващ агент, който може да повреди гранита в кухни и бани.

Въпреки че изглеждат безобидни, препаратите за почистване на стъкло могат да повредят гранитните плотове, защото оставят скалата под уплътнителя уязвима за пукнатини и петна. Докато почистващите препарати за стъкло може да не повредят непременно идеално запечатаните гранитни плотове след еднократна употреба, най-добре е да пропуснете тази съставка напълно. Просто не си струва риска да повредите тези скъпи плотове.

Оцет

Още: Керамичният плот ще бъде като нов с това почистване

Въпреки че можете да използвате бял оцет като почистваща съставка вместо търговски продукти, това е естествен агент, който трябва да държите далеч от гранитни плотове. Според Националната санитарна фондация на САЩ (NSF), белият оцет естествено съдържа 5% оцетна киселина, която може да помогне за премахване на мазнина, мръсотия и бактерии върху различни повърхности. Като цяло не се препоръчва използването на оцет върху естествени камъни (включително гранит), алуминий и восъчно дърво.

Оцетът се препоръчва като екологична и бюджетна почистваща съставка, но може да причини необратими щети на гранита. Подобно на почистващите препарати за стъкло, оцетът може бързо да повреди уплътнителя на камъка. Освен това може да остави малки драскотини по повърхността и да накара камъка да загуби своя блясък. Поради това е най-добре да пропуснете използването на оцет за почистване на гранитни плотове.

Лимон

Подобно на оцета, лимонът е кисел и може да се използва за създаване на почистващи препарати без химикали. Това свойство може да е добро за разграждане на мръсотия върху различни повърхности. Всъщност има много домакински употреби на лимонов сок, включително премахване на ръжда и мръсотия, повдигане на петна от тъкани и др. Въпреки многофункционалните си качества, лимоновият сок никога не трябва да се използва за почистване на гранит.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес