Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

17 май 2024, 05:40 часа

Според най-новите изследвания, проведени в Китай, хората, които ядат по едно яйце на ден, могат значително да намалят риска от сърдечносъдови заболявания.

Реклама

В проучването, публикувано в научно списание, са анализирани 416 213 възрастни и са попитани колко често ядат яйца. Изследователите са проследили същите участници след изтичането на средно 8,9 години. Те научили, че са документирани 83 977 случая на сърдечносъдови заболявания и че 9 985 от участниците са починали от сърдечносъдови заболявания.

Още: Всяка жена над 40 години трябва да зададе тези 5 въпроса на лекаря си

Резултатите показват, че ежедневната консумация на яйца е свързана с по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания като цяло в сравнение с хората, които не консумират яйца. Най-вече при хората, които ежедневно консумират яйца, рискът от хеморагичен инсулт, който включва или спукване на мозъчна аневризма, или отслабване на кръвоносен съд, е с 26% по-нисък и е причина за около 40% от всички смъртни случаи от инсулт.

Струва си да се отбележи, че това е било наблюдателно проучване, което означава, че то не доказва, че консумацията на яйца предпазва от сърдечносъдови заболявания; по-скоро изследователите са открили връзка между редовната консумация на яйца и по-ниския общ риск от възникване на този сериозен здравословен проблем по-късно. Въпреки това тези резултати са важни, защото допринасят за нарастващия брой изследвания, които подкрепят консумацията на яйца като част от здравословното хранене. В края на краищата това далеч не е първият случай, в който се установява, че яйцата са полезни за сърцето.

Многото ползи за здравето от употребата на яйца

Изследванията през последните няколко години показват, че яйцата са полезни за сърцето и талията. Според проучване от май 2018 г., изследователите са установили, че възрастните с преддиабет и диабет тип 2, които са консумирали до десеттина яйца седмично в продължение на цяла година, не са увеличили рисковите си фактори за сърдечносъдови заболявания или диабет. И ако тази добра новина не е достатъчна, доказано е, че яйцата помагат и за намаляване на теглото.

Авторите на изследването първо инструктират доброволците да спазват диета с високо съдържание на яйца (12 яйца седмично) или диета с ниско съдържание на яйца (по-малко от две яйца седмично) в продължение на три месеца, за да видят дали яйцата поддържат теглото им стабилно и дали имат някакви неблагоприятни ефекти върху здравето на сърцето. Във втората част на изследването участниците са подложени на диета с високо съдържание на яйца или с ниско съдържание на яйца, предназначена за намаляване на теглото, в продължение на още девет месеца.

Независимо от етапа на проучването и количеството яйца, които са били консумирани през годината, и двете групи не са показали никакви маркери на сърдечносъдов риск, като висок холестерол, висока кръвна захар и високо кръвно налягане. Освен това възрастните и от двете групи отслабнали по един и същ начин. Изследователският екип смята, че тези резултати са полезни не само за хората, живеещи с преддиабет и диабет, но и за населението като цяло.

„Яйцата са източник на белтъчини и микроелементи, които биха могли да подпомогнат редица здравни и диетични фактори, включително подпомагане на регулирането на приема на мазнини и въглехидрати, здравето на очите и сърцето, здравите кръвоносни съдове и здравословната бременност“, казва в съобщение за пресата водещият автор на изследването Ник Фулър, доктор на медицинските науки, от Института по затлъстяване, хранене, физически упражнения и хранителни разстройства „Боден“ в Центъра „Чарлз Пъркинс“ към Университета в Сидни.

Всъщност според проучване от март 2016 г., консумацията на едно яйце всеки ден не повишава риска от инцидентно възникване на коронарна болест на сърцето дори при възрастни, които са предразположени към диагностициране на висок холестерол.

Още: Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

И все пак имайте предвид, че е важно да отчитате количеството наситени мазнини от яйцата в общия си дневен хранителен режим, където здравословният хранителен план би включвал 10 процента от общите дневни калории от наситени мазнини. Едно яйце съдържа 1,6 грама наситени мазнини, което е около 1 процент от калориите в дневна диета с 1500 калории.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със спецалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес