Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво е полезен карфиолът и кой трябва да го яде?

24 декември 2022, 18:22 часа

Мнозина обожават да консумират карфиол. Той е вкусен както във вида на гарнитура и туршия, така и в състава на основно ястие. Карфиолът се счита за здравословен и нискокалоричен зеленчук, който трябва да присъства на трапезата.

Този зеленчук се харесва от хора, които спазват здравословна диета. Затова е добре да разберем по-подробно ползите и недостатъците от консумацията на карфиол.

Защо мнозина са влюбени в карфиола?

Карфиолът има неутрален вкус, което го прави чудесна добавка към много ястия. Продуктът е избран от тези, които се стремят да ограничават консумацията на въглехидрати. Още повече, знае се, че съдържанието на фибри е високо, а калориите са малко. Въпреки това е препоръчително да се анализират по-подробно ползите и вредите от консумацията му.

Кой карфиол е по-полезен – суров или сготвен? Ето отговора

Осигурява усещане за ситост

Карфиолът се счита за една от най-добрите храни за всички хора, които държат на теглото си. Зелето е с ниско съдържание на въглехидрати, калории и мазнини. В същото време, съставът съдържа фибри, които създават усещане за ситост. Като включите карфиол в диетата си, можете бързо да върнете теглото си към нормалното.

Укрепва имунната система

Ключов факт, който трябва да се има предвид, е, че карфиолът съдържа почти същото количество витамин С като портокала.

Някои експерти препоръчват комбинирането на карфиол с цитрусови плодове за подпомагане на имунната система. Разбира се, говорим само за профилактика. Ако настинката вече се е проявила, трябва да помислите за ефективни методи за лечение.

Най-вкусният и хрупкав паниран карфиол за 15 минути

Увеличава производството на газове

Всяко момиче трябва да знае за този факт. Карфиолът съдържа сложна захар. Този елемент е трудно смилаем от организма, поради което попада в дебелото черво.

Яденето на твърде много карфиол може да причини газове или подуване на корема. Той не трябва да се консумира преди работа и важни срещи.

Не трябва да се консумира от хора с дефицит на йод

Карфиолът може да изглежда като перфектния зеленчук, но винаги е важно да обръщате внимание на детайлите.

Съставът съдържа изотиоцианини, които усложняват усвояването на йод от организма. Ето защо, ако човек има йоден дефицит, той трябва да откаже такива продукти. Ако няма йоден дефицит, тогава карфиолът може безопасно да се консумира.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес