Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подобрява ли ашваганда здравето на щитовидната жлеза?

03 юни 2024, 16:30 часа
Реклама

Ашваганда се използва като алтернативно лечение на проблеми с щитовидната жлеза. Но за някои може действително да навреди на щитовидната жлеза. Обсъждаме подробностите тук.

Ашваганда е мощна билка, известна още като индийски женшен или зимна череша.

Екстрактите от корена му се използват най-често и се продават под формата на таблетки, течност или прах.

Ashwagandha се счита за адаптоген, което означава, че се смята, че помага на тялото ви да управлява стреса. Също така се използва за борба със стареенето, укрепване и изграждане на мускули и подпомагане на неврологични разстройства.

Щитовидната жлеза е орган с форма на пеперуда, разположен в основата на врата ви. Той играе ключова роля в метаболизма, здравето на костите и растежа и развитието.

Ашваганда - за какво помага и как е правилно да се пие

Трите основни хормона, важни за здравето на щитовидната жлеза, са:

  • тироид-стимулиращ хормон (TSH)
  • трийодтиронин (Т3)
  • тироксин (Т4)

TSH се контролира от хипофизната жлеза, малка жлеза с размер на фъстък, разположена близо до основата на мозъка ви. Когато нивата на Т3 и Т4 са твърде ниски, TSH се освобождава, за да произведе повече от тези хормони. Дисбалансът между тях може да показва проблеми с щитовидната жлеза.

Има два основни вида нарушения на щитовидната жлеза - хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм.

Хипотиреоидизъм възниква, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тиреоиден хормон. Обикновено се свързва с определени лекарства, йоден дефицит или тиреоидит на Хашимото, автоимунно заболяване, при което тялото ви атакува здрава тъкан на щитовидната жлеза.

Честите симптоми на хипотиреоидизъм включват наддаване на тегло, умора, запек, гуша и суха кожа.

За разлика от това, хипертиреоидизмът се характеризира със свръхпроизводство на хормони на щитовидната жлеза. Хората с това състояние обикновено изпитват задух, неправилен сърдечен ритъм, умора, косопад и неволна загуба на тегло.

Може ли ашваганда да подобри здравето на щитовидната жлеза

Въпреки че ашваганда има много потенциални ползи за здравето, може да се чудите дали си струва да я приемате за здравето на щитовидната жлеза.

Ашваганда помага ли при хипотиреоидизъм

Като цяло съществуват недостатъчни изследвания върху добавките с ашваганда и здравето на щитовидната жлеза.

Въпреки това, последните проучвания показват обещаващи резултати по отношение на хипотиреоидизма.

8-седмично проучване при 50 души с хипотиреоидизъм установи, че приемането на 600 mg екстракт от корен на ашваганда дневно води до значителни подобрения в нивата на щитовидната жлеза в сравнение с приемането на плацебо.

Тези в групата на ашваганда показват значително повишаване на нивата на трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4) съответно с 41,5% и 19,6%. Освен това нивата на тироид-стимулиращия хормон (TSH) намаляват със 17,5%.

Ефектите на Ashwagandha за понижаване на кортизола може да са отговорни.

Хроничният стрес повишава нивата на кортизола, което води до по-ниски нива на Т3 и Т4. Ашваганда изглежда стимулира ендокринната ви система, като повишава нивата на хормоните на щитовидната жлеза чрез намаляване на кортизола.

В друго осемседмично проучване на възрастни с биполярно разстройство е дадена ашваганда. Докато трима участници са имали повишения на нивата на Т4, това проучване е ограничено.

Необходими са повече проучвания, за да се разберат по-добре дългосрочните ефекти на ашваганда върху хипотиреоидизма.

Помага ли ашваганда при хипертиреоидизъм

Никакви проучвания върху хора не са изследвали добавките с ашваганда и хипертиреоидизма.

Въпреки това има ограничени доказателства, че ашваганда може да изостри симптомите на хипертиреоидизъм чрез повишаване на нивата на Т3 и Т4, което потенциално води до сериозна форма на хипертиреоидизъм, наречена тиреотоксикоза.

Тиреотоксикозата възниква, когато тялото ви има изключително високи нива на циркулиращи хормони на щитовидната жлеза, но ниски нива на TSH.

Нелекувано, това състояние може да доведе до сърдечна недостатъчност, загуба на тегло, силна жажда и кожни проблеми.

Безопасност и странични ефекти

За повечето здрави хора ашваганда се счита за безопасна.

Въпреки това, бременни или кърмещи жени трябва да го избягват, в допълнение към хората с хипертиреоидизъм.

Освен това, тази билка може да взаимодейства със седативи, имуносупресори и антиконвулсанти, както и лекарства за следните състояния:

  • диабет
  • високо кръвно налягане
  • психоактивни разстройства
  • хипотиреоидизъм

Нещо повече, ашваганда може да стимулира имунната ви система, потенциално обостряйки автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит, множествена склероза и лупус. Освен това може да повиши нивата на тестостерон, така че трябва да се избягва от хора с хормонално чувствителен рак на простатата.

Ето защо е най-добре да се консултирате с вашия лекар, преди да използвате ашваганда.

Може ли ашваганда да предизвиква безпокойство?

Как да използвате ашваганда

Ashwagandha обикновено се приема под формата на добавка. Повечето добавки се предлагат в таблетки от 300 mg, приемани два пъти на ден след хранене.

Предлага се и като прах и обикновено се добавя към вода, мляко, сокове или смутита. Някои хора го смесват в ястия или го поръсват върху кисело мляко.

Освен това можете да направите чай от ашваганда.

Тъй като всички текущи изследвания използват формата на таблетки, все още не е известно дали праховете и чайовете имат същите ефекти.

Тъй като няма данни за токсичност при хора, ашваганда обикновено се счита за безопасна за употреба. Следвайте препоръчаната от производителя доза, освен ако не е инструктирано друго от вашия медицински специалист.

Ашваганда се използва от векове в алтернативната медицина.

Предварителните изследвания показват, че може да подобри нивата на щитовидната жлеза при тези с хипотиреоидизъм. Въпреки това, той може да влоши симптомите на хипертиреоидизъм.

Ето защо трябва да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги, преди да вземете ашваганда за заболяване на щитовидната жлеза.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес