Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се яде лютеница при подагра?

14 септември 2022, 12:00 часа

Доматите са основният продукт на лютеницата. Това е плод на продължаващия спор между лекари и диетолози относно диетата при подагра. До момента няма окончателно становище, само аргументи - за и против. Някъде ще прочетете, че може да се консумират домати, а на други места, че не може. Имайте предвид, че и двете твърдения са неопределени.

Със сигурност не трябва да ядете готова лютеница от супермаркета. В мащабното й производство се използват вредни добавки като царевичен сироп.

Може ли сокът от картофи да помогне при подагра

Вредно ли е?

Такова изрично становище не е изразено. Предложението е да опитате да прецените ефектите на лутеинозата върху вас - дали възпалението ще се влоши след консумация или няма да забележите промени.

Доматите напълно алкализират тялото, което води до спадане на нивата на пикочната киселина. Въз основа на този факт в интернет се разпространяват рецепти и съвети.

Например някои казват, че трябва да се приема по една порция гаспачо (пресни домати, краставици, чушки, лук и чесън, с оцет и зехтин). Това е абсолютно неправилно. Не се препоръчва да се консумират големи количества храна всеки ден, колкото и полезна да е тя.

Противниците на доматите изтъкват, че те осигуряват глутамат. Глутаматът е източник на азот при синтеза на пурин и когато е в излишък, той стимулира производството на урати. Това е напълно непрепоръчително!

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес