Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Медицински състояния, които имитират симптомите на тревожност

11 август 2024, 09:22 часа

Много медицински състояния могат да имитират симптоми на тревожно разстройство, което води до потенциална погрешна диагноза.

Тревожността е чувство на силно безпокойство, нервност и страх. Тревожните разстройства са често срещани състояния на психичното здраве.

Някои медицински състояния имат подобни симптоми като тези на тревожност, например сърцебиене, задух, умора и замаяност.

В резултат на това е възможно да имате едно от тези състояния и то да бъде погрешно диагностицирано като тревожно разстройство. Също така е възможно да имате тревожно разстройство заедно с едно или повече от тези здравословни състояния.

30 положителни утвърждения при безпокойство - те ще успокоят и поддържат нервите ви

Синдром на постурална ортостатична тахикардия (POTS)

Прекомерното увеличаване на сърдечната честота при преминаване от легнало положение към изправяне характеризира POTS. Това може да причини замаяност, замаяност и сърцебиене, които също са често срещани при тревожни разстройства.

Защо POTS имитира тревожност: Симптоми, като ускорен пулс, замаяност и умора, могат да бъдат сбъркани с пристъпи на паника или генерализирана тревожност.

Отличителни черти: Промените в позата конкретно предизвикват симптоми на POTS и епизодите на припадък или почти припадък често ги придружават. Тестът с наклонена маса може да помогне за диагностицирането на POTS.

Неподходяща синусова тахикардия (IST)

IST възниква, когато сърдечната честота е необичайно висока без ясна причина. Това може да доведе до усещане за учестено сърце и сърцебиене.

Защо IST имитира тревожност: Основният симптом на IST е ускорен сърдечен ритъм, който също е често срещан симптом на тревожност и пристъпи на паника.

Отличителни характеристики: IST включва постоянно висока сърдечна честота в покой, която не намалява с почивка. Холтер монитори или ЕКГ могат да помогнат за разграничаване на IST от тахикардия, предизвикана от тревожност.

Ендометриоза

Ендометриозата е състояние, при което тъкан, подобна на лигавицата в матката, расте другаде в тялото, причинявайки болка и може да доведе до проблеми с плодовитостта.

Лекарите може не само да погрешно диагностицират ендометриозата като тревожност, но също така могат да я объркат със синдром на раздразнените черва или обилна, болезнена менструация. Тревожните разстройства, депресията и други психични състояния са често срещани сред хората с ендометриоза.

Защо ендометриозата имитира тревожност: Хроничната болка и умора, свързани с ендометриозата, могат да доведат до повишен стрес и симптоми, подобни на тревожност.

Отличителни черти: Симптомите на ендометриозата често са свързани с менструалния цикъл и могат да включват силна болка в таза, обилна менструация и болка по време на полов акт. Диагнозата обикновено включва прегледи на таза и образни изследвания.

Синдром на поликистозни яйчници (PCOS)

PCOS е хормонално разстройство, което причинява уголемени яйчници с малки кисти по външните краища.

Тревожните разстройства също са често срещани сред хората със СПКЯ.

Защо PCOS имитира тревожност: Хормоналните дисбаланси могат да доведат до промени в настроението, умора и раздразнителност, които са често срещани при тревожни разстройства.

Отличителни характеристики: Важна характеристика на PCOS са по-високите от обичайните нива на тестостерон, които могат да бъдат определени чрез кръвен тест. Други симптоми на PCOS включват нередовен менструален цикъл, прекомерно окосмяване, акне и наддаване на тегло.

Възпалително заболяване на червата (IBD)

IBD е група от състояния, които включват хронично възпаление на стомашно-чревния тракт. Включва състояния като болестта на Crohn и улцерозен колит.

Защо IBD имитира безпокойство: Симптоми, като коремна болка, спазми и умора, могат да доведат до значителен стрес и безпокойство. Болката в стомаха също може да бъде симптом на тревожност.

Отличителни характеристики: Симптомите на IBD често включват хронична диария, кръв в изпражненията и загуба на тегло. За да диагностицира IBD, медицинският специалист може да нареди колоноскопия и образни изследвания.

Хипертиреоидизъм

Хипертиреоидизъм или свръхактивна щитовидна жлеза възниква, когато щитовидната жлеза произвежда прекомерни количества тироидни хормони, ускорявайки метаболизма на тялото.

Защо имитира безпокойство: Симптоми, като ускорен пулс, нервност и изпотяване, могат да бъдат сбъркани с тревожност.

Отличителни черти: Хипертиреоидизмът често се проявява с физически симптоми, като треперене, необяснима загуба на тегло, непоносимост към топлина и гуша - уголемяване на щитовидната жлеза. Кръвните тестове за измерване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза са от решаващо значение за диагностицирането.

Как да се справите с тревожността според зодията си

Надбъбречна недостатъчност

Надбъбречната недостатъчност, включително болестта на Адисон, е когато надбъбречните жлези не произвеждат достатъчно хормони, особено кортизол.

Защо надбъбречната недостатъчност имитира тревожност: Симптомите, като умора, мускулна слабост и ниско кръвно налягане, могат да наподобяват тези на тревожност и пристъпи на паника.

Отличителни характеристики: Надбъбречната недостатъчност може да причини глад за сол, загуба на тегло и хиперпигментация, потъмняване на кожата. Лекарите използват кръвни тестове за измерване на нивата на кортизол и ACTH за диагностика.

Анкилозиращ спондилит (AS)

Наричан още болестта на Бехтерев, АС е вид артрит, който засяга предимно гръбначния стълб, което води до силна, хронична болка и скованост.

Защо AS имитира тревожност: Хроничната болка и умора, свързани с AS, могат да допринесат за чувство на тревожност и стрес.

Отличителни характеристики: Симптомите на АС обикновено включват болки в гърба и скованост, които се подобряват при упражнения и се влошават при почивка. Образни изследвания и генетични тестове - известни като HLA-B27 - могат да помогнат на медицинския специалист да ви диагностицира с АС.

Лаймска болест

Лаймската болест е инфекциозно заболяване, причинено от бактерията Borrelia burgdorferi. Предава се доверен източник чрез ухапване от кърлеж. Лаймската болест може прогресивно да се влоши с времето, особено ако не се лекува и не се контролира.

Защо лаймската болест имитира тревожност: Много симптоми на лаймска болест, като умора, главоболие и когнитивни затруднения, включително липса на концентрация или „мозъчна мъгла“, могат да бъдат сбъркани с тревожност или депресия. Чувствата на раздразнителност и безпокойство са често срещани сред хората с лаймска болест.

Отличителни белези: Лаймската болест често има характерен обрив, болки в ставите и грипоподобни симптоми. Кръвните тестове за лаймски антитела могат да потвърдят диагнозата.

Фибромиалгия

Фибромиалгията е хронично състояние и широко разпространената мускулно-скелетна болка, умора и чувствителност в локализирани области го характеризират.

Защо фибромиалгията имитира тревожност: Хроничната болка и умора, свързани с фибромиалгията, могат да доведат до значителен стрес и безпокойство. Всъщност тревожността и депресията са често срещани симптоми на фибромиалгия. Травматичните събития също могат да предизвикат фибромиалгия, тъй като могат да причинят тревожни разстройства.

Отличителни характеристики: Фибромиалгията често засяга специфични, чувствителни точки по тялото, както и причинява симптоми като нарушения на съня и когнитивни затруднения. За да диагностицира някой с фибромиалгия, медицинският специалист обикновено ще изключи други причини и ще използва специфични критерии, за да оцени нивата на вашата болка.

Ако сте били диагностицирани с тревожно разстройство, но подозирате, че може да има различно състояние, може да е добра идея да потърсите второ мнение.

Без значение какво състояние или състояния може да имате, правилната диагноза и лечение могат да подобрят качеството ви на живот. Правилната диагноза може да бъде първата стъпка към по-добро усещане.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес