Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето кои храни с високо съдържание на въглехидрати, които са невероятно здравословни

19 юли 2024, 11:40 часа

1. Киноа

Киноата е питателно семе, което е станало невероятно популярно сред загрижените за здравето си потребители.

Класифициран е като псевдозърнена култура, което е семе, което се приготвя и яде като зърно.

Тази лятна салата с киноа е хит в мрежата

Сготвената киноа съдържа 70% въглехидрати, което я прави високовъглехидратна храна. Въпреки това, той също е добър източник на протеини и фибри.

Киноата е богата на много минерали и растителни съединения и се свързва с различни ползи за здравето, включително подобрено управление на кръвната захар и здравето на сърцето.

Освен това не съдържа глутен, което го прави популярна алтернатива на пшеницата за тези, които са на безглутенова диета.

Киноата също е много засищаща, тъй като има относително високо съдържание на фибри и протеини. Поради тази причина може да помогне за насърчаване на здравословното управление на теглото и здравето на червата .

2. Овесени ядки

Овесените ядки са невероятно здравословни пълнозърнести храни и чудесен източник на много витамини, минерали и антиоксиданти.

Суровият овес съдържа 70% въглехидрати. Порция от 1 чаша (81 грама) съдържа 54 грама въглехидрати, включително 8 грама фибри. Те са с особено високо съдържание на специфичен вид фибри, наречени овесен бета глюкан.

Овесените ядки също са сравнително добър източник на протеини и съдържат повече протеини от повечето зърнени храни.

Изследванията показват, че яденето на овес може да намали риска от сърдечни заболявания чрез понижаване на нивата на холестерола.

Яденето на овесени ядки може също да понижи нивата на кръвната захар, особено при хора с диабет тип 2.

Освен това овесът е много засищащ, което може да помогне за поддържане на здравословно управление на теглото.

3. Елда

Подобно на киноата, елдата се смята за псевдозърнена култура. Въпреки името си, елдата не е роднина на пшеницата и не съдържа глутен.

Суровата елда съдържа 75 грама въглехидрати, докато варената елда съдържа около 19,9 грама въглехидрати на 100-грамова порция.

Елдата е много питателна, съдържа както протеини, така и фибри. Освен това има повече минерали и антиоксиданти от много други зърнени храни.

Освен това проучвания при хора и животни предполагат, че може да е особено полезно за здравето на сърцето и регулирането на кръвната захар.

4. Банани

Бананите са популярен плод, който хората обичат да използват в много различни рецепти.

Един голям банан (136 грама) съдържа около 31 грама въглехидрати под формата на нишесте или захари.

Бананите също са с високо съдържание на калий и витамини B6 и C и съдържат няколко полезни растителни съединения.

Благодарение на високото си съдържание на калий, бананите могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и подобряване на здравето на сърцето.

Неузрелите зелени банани са с по-високо съдържание на нишесте. Това се трансформира в естествени захари, докато бананите узряват, пожълтяват в процеса. По този начин ще сте склонни да получавате повече нишесте и по-малко захар, ако ядете бананите си, когато са по-малко узрели.

Неузрелите и по-малко узрелите банани също съдържат прилични количества устойчиво нишесте и пектин, като и двата поддържат здравето на храносмилането и осигуряват гориво за полезните бактерии в червата ви.

Може ли да се ядат овесени ядки с мляко?

5. Сладки картофи

Сладките картофи са вкусни, питателни грудки или кореноплодни зеленчуци.

Половин чаша (100 грама) пюре, варени сладки картофи с кожата им съдържа около 20,7 грама въглехидрати, които се състоят от нишесте, захар и фибри.

Сладките картофи също са богат източник на витамин А, витамин С и калий.

Нещо повече, те са пълни с антиоксиданти, които са съединения, които помагат за неутрализиране на вредните свободни радикали във вашите клетки, за да ви предпазят от хронични заболявания.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес