Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт обясни как да прочистим най-ефективно бъбреците

07 април 2023, 10:33 часа
Реклама

Бъбреците могат да бъдат подпомогнати да работят по образцов начин. За целта не са необходими скъпи хранителни добавки, а просто трябва да прилагате ежедневно няколко лесни правила. Нека разгледаме как да прочистим бъбреците.

Защо бъбреците са толкова важни?

Ако някой си мисли, че бъбреците са маловажен орган, той греши. Най-често свързваме работата им с отстраняването на продуктите от обмяната на веществата, но малко хора осъзнават, че те работят постоянно, за да филтрират кръвта ни от токсините, които отслабват организма ни. В този контекст трябва да се спомене, че те регулират и нивата на солта, количеството на телесните течности и нормализират нивата на рН в организма ни. 

Бъбреците оказват благотворно влияние и върху други системи: например влияят върху кръвното налягане, регулират броя на червените кръвни телца в кръвта и, като премахват токсините, състоянието на кожата. Ето защо си струва да се научим как да помагаме на тези органи в ежедневната им работа. 

Ако искаме да се радваме на добро здраве на бъбреците, един навик трябва да влезе в кръвта ни, и то буквално. Какъв е той? 
Правилното хидратиране на организма! Ето защо пиенето на два литра дневно е абсолютният минимум, за да могат бъбреците да работят правилно. Колкото повече вода циркулира в тялото, толкова по-ефективно протича процесът на филтриране и освен това толкова по-лесно се почистват бъбреците от вредни вещества и камъни, които водят до много болезнена литиаза. 

Тези 5 храни са гарант за здрави бъбреци

Твърде малкото количество течности има неблагоприятно въздействие и върху външния ни вид. Дехидратацията често се проявява подуване (главно на крайниците и лицето) и влошаване на външния вид на кожата (сърбеж, зачервяване, сухота и пъпки). 
Разбира се, не е необходимо да се ограничаваме само с пиенето на вода. Соковете и билковите настойки (напр. от мента, маточина, магарешки бодил или коприва) също осигуряват облекчение за бъбреците.

Ако искаме да подпомогнем функцията на бъбреците, си струва да разгледаме съдържанието на нашата чиния. Какво е най-вредно за тях? 
На първо място, излишъкът от животински протеини, който насърчава подкиселяването на организма. Това състояние изисква органите да работят усилено, за да върнат хомеостазата на цялото тяло. 
Вторият проблем е използването на прекомерно количество сол в приготвените ястия. Диетолозите бият тревога: дневната доза от тази подправка е само пет грама (т.е. количеството, което се съдържа в една чаена лъжичка).

Като се има предвид, че солта е често срещана добавка към готовите ястия (тя е един от най-популярните консерванти), не бива изобщо да я използваме при приготвянето на ястия. А какво трябва да правим, когато вкусът на приготвяната храна изисква използването ѝ? Е, има поне две решения на това неудобство. 

Първото е да заменим солта с повече от другите подправки: люти или билкови, които ще придадат характер на ястията ни. Вторият начин е да добавим естрагон: той имитира идеално вкуса на солта! Важно е обаче да запомните, че трябва да добавите тази ароматна билка още в чинията. Топлинната обработка напълно отслабва ефекта на естрагона.

7 начина да поддържате бъбреците си здрави

Не забравяйте плодовете и зеленчуците!

Рецепта за здрави бъбреци? Посягайте към порция пресни плодове и зеленчуци! Това е не само начин да си набавите витамини или минерали, но и да хидратирате по-добре организма. Някои от тях имат и диуретичен ефект, което улеснява прочистването на бъбреците и извеждането на токсините. Кои от тях си струва да имате предвид? 

Плодове като червени боровинки, портокали и праскови си струва да се посяга към тях като закуска, докато ягодите, касисът и цариградското грозде са от съществено значение през летния сезон. Ако нямаме под ръка пресни плодове, нищо не ни пречи да посегнем към замразените. А кои зеленчуци трябва да присъстват в чиниите ни? На първо място пресни краставици, целина, магданоз (стъбло и корен) и кресон, които често сеем през пролетта.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес