Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диабет и сърдечно-съдови заболявания: До какво води дефицитът на магнезий

29 юни 2024, 20:46 часа

Магнезият играе роля в над 300 ензимни реакции в човешкото тяло. Функциите на магнезия включват подпомагане на мускулната и нервната функция, регулиране на кръвното налягане и подпомагане на имунната система.

Реклама

Вижте още: Лекар: Хълцането може да е симптом на сериозно заболяване

Тялото на възрастен съдържа около 25 грама (g) магнезий, 50–60% от които се съхраняват в скелетната система. Останалата част присъства в мускулите, меките тъкани и телесните течности.

Лекарите свързват дефицита на магнезий с редица здравословни усложнения, така че хората трябва да се стремят да отговарят на препоръчителните дневни нива на магнезий.

Бадемите, спанакът и кашуто са едни от храните с най-високо съдържание на магнезий. Ако човек не може да получи достатъчно магнезий чрез диетата си, неговият лекар може да препоръча приема на добавки.

В тази статия разглеждаме функцията и ползите от магнезия, какво прави в тялото, хранителните източници и възможните рискове за здравето, които лекарите свързват с твърде много.

Ползи от магнезий

Много видове ядки и семена са богати на магнезий.

Магнезият е един от седемте основни макроминерала. Тези макроминерали са минерали, които хората трябва да консумират в относително големи количества - поне 100 милиграма (mg) на ден. Микроминералите, като желязо и цинк, са също толкова важни, но хората се нуждаят от тях в по-малки количества.

Магнезият е жизненоважен за много телесни функции. Получаването на достатъчно от този минерал може да помогне за предотвратяване или лечение на хронични заболявания, включително болестта на Алцхаймер, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и мигрена.

Следващите раздели обсъждат функцията на магнезия в тялото и неговите ефекти върху здравето на човека.

1. Здраве на костите

Докато повечето изследвания са фокусирани върху ролята на калция за здравето на костите, магнезият също е от съществено значение за формирането на здрави кости.

Изследване от 2013 г. свързва адекватния прием на магнезий с по-висока костна плътност, подобрено образуване на костни кристали и по-нисък риск от остеопороза при жените след менопаузата.

Магнезият може да подобри здравето на костите както пряко, така и непряко, тъй като помага за регулиране на нивата на калций и витамин D, които са две други хранителни вещества, жизненоважни за здравето на костите.

2. Диабет

Изследванията свързват диети с високо съдържание на магнезий и по-нисък риск от диабет тип 2. Това може да се дължи на факта, че магнезият играе важна роля в контрола на глюкозата и инсулиновия метаболизъм.

Преглед от 2015 г. в World Journal of Diabetes съобщава, че повечето, но не всички, хора с диабет имат нисък магнезий и че магнезият може да играе роля в управлението на диабета.

Дефицитът на магнезий може да влоши инсулиновата резистентност, което е състояние, което често се развива преди диабет тип 2. От друга страна, инсулиновата резистентност може да причини ниски нива на магнезий.

В много проучвания изследователите свързват диетите с високо съдържание на магнезий и диабета. В допълнение, систематичен преглед от 2017 г. предполага, че приемането на магнезиеви добавки може също да подобри инсулиновата чувствителност при хора с ниски нива на магнезий.

Изследователите обаче трябва да съберат повече доказателства, преди лекарите да могат рутинно да използват магнезий за гликемичен контрол при хора с диабет.

3. Сърдечно-съдово здраве

Тялото се нуждае от магнезий, за да поддържа здравето на мускулите, включително сърцето. Изследванията показват, че магнезият играе важна роля за здравето на сърцето.

Преглед от 2018 г. съобщава, че дефицитът на магнезий може да увеличи риска от сърдечно-съдови проблеми. Това отчасти се дължи на ролята му на клетъчно ниво. Авторите отбелязват, че магнезиевият дефицит е често срещан при хора със застойна сърдечна недостатъчност и може да влоши техните клинични резултати.

Хората, които получават магнезий скоро след инфаркт, имат по-нисък риск от смъртност. Лекарите понякога използват магнезий по време на лечение на застойна сърдечна недостатъчност (CHF), за да намалят риска от аритмия или абнормен сърдечен ритъм.

Според мета-анализ от 2019 г., увеличаването на приема на магнезий може да намали риска от инсулт. Те съобщават, че за всеки 100 mg дневно увеличение на магнезия, рискът от инсулт намалява с 2%.

Някои изследвания също предполагат, че магнезият играе роля при хипертонията. Въпреки това, според Office of Dietary SupplementsTrusted Source (ODS), въз основа на текущи изследвания, приемането на магнезиеви добавки понижава кръвното налягане „само в малка степен“.

ODS призовава за „голямо, добре проектирано“ изследване, за да се разбере ролята на магнезия за здравето на сърцето и превенцията на сърдечно-съдови заболявания.

Вижте още: Тест за седене и изправяне разкрива здравето на сърцето ви: Лекарите твърдят, че разкрива колко дълго ще живеете

4. Мигренозни главоболия

Терапията с магнезий може да помогне за предотвратяване или облекчаване на главоболие. Това е така, защото дефицитът на магнезий може да засегне невротрансмитерите и да ограничи свиването на кръвоносните съдове, които са фактори, които лекарите свързват с мигрена.

Хората, които изпитват мигрена, може да имат по-ниски нива на магнезий в кръвта и телесните си тъкани в сравнение с други. Нивата на магнезий в мозъка на човек може да са ниски по време на мигрена.

Систематичен преглед от 2017 г. Trusted Source посочва, че магнезиевата терапия може да бъде полезна за предотвратяване на мигрена. Авторите предполагат, че приемането на 600 mg магнезиев цитрат изглежда безопасна и ефективна стратегия за превенция.

Американската фондация за мигрена съобщава, че хората често използват дози от 400-500 mg на ден за профилактика на мигрена.

Количествата, които могат да повлияят, вероятно са високи и хората трябва да използват тази терапия само под ръководството на своя лекар.

5. Предменструален синдром

Магнезият може също да играе роля в предменструалния синдром (ПМС).

Проучвания в малък мащаб, включително статия от 2012 г., предполагат, че приемането на магнезиеви добавки заедно с витамин B-6 може да подобри симптомите на ПМС. Въпреки това, по-скорошен преглед от 2019 г. Доверен източник съобщава, че изследването е смесено и са необходими допълнителни проучвания.

Американският колеж по акушерство и гинекология предполага, че приемането на магнезиеви добавки може да помогне за намаляване на подуването, симптомите на настроението и чувствителността на гърдите при ПМС.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес