Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 странни начина, с които ще заспите по-бързо, които наистина работят

16 юли 2024, 09:38 часа

Когато става въпрос за заспиване, единственото най-ефективно нещо, което можете да направите, е да успокоите ума си.

Разбира се, това може да е по-лесно да се каже, отколкото да се направи - особено когато е посред нощ и отчаяно чакате да заспите. Но има няколко не толкова очевидни начина да успокоите мислите си и да подготвите мозъка и тялото си за сън.

Вместо да вземете гореща вана, да си налеете нощна шапка или да тренирате преди лягане, ето няколко подкрепени от експерти начина да подмамите ума си в сън:

Защо се препоръчва да се пие ябълков оцет преди сън?

Един от най-ефективните начини да се подмамите да заспите е да се опитате да не спите. Твърде упоритите опити за сън никога не работят и цялото това безпокойство и безпокойство относно заспиването е това, което всъщност държи толкова много хора будни през нощта.

Като направите обратното и се принудите да лежите в леглото и да останете будни цяла нощ - феномен, наречен парадоксално намерение - вие неволно ще задремите в даден момент. В ума ви всъщност се опитвате да останете будни, но сънят в крайна сметка ще започне.

Съсредоточете се върху сутрините си

Ключът към добрия сън не е само в това какво правите и какво не правите през нощта. Всъщност сутрешната ви рутина може да има още по-голямо влияние върху съня ви.

Настройте алармата си и светнете първо – това не само насочва тялото ви кога е времето за събуждане, но и кога трябва да настъпи заспиване. Събуждането, когато алармата ви звънне, по едно и също време всеки ден, и излагането на дневна светлина настройва вътрешния ви часовник, което улеснява заспиването преди лягане.

Оставете се да се тревожите

Отделянето на време за притеснение по-рано през деня може да ви помогне да заспите преди лягане. Вместо да отхвърлите напълно притесненията си, ако прекарвате време в безпокойство за неща няколко часа преди лягане – не точно преди лягане – можете да спите по-добре през нощта.

Бърз съвет: Отделете 15 минути, за да запишете тези притеснения в дневник, за да можете да ги напишете на хартия и да ги оставите там. Това всъщност може да намали количеството тревоги, които се случват преди лягане.

Помислете за природата

За да заспите, започнете да мислите за природата - като последния път, когато сте спали в отдалечена кабина или под звездите. Това може да бъде дори толкова просто, колкото запалване на огън, запалване на свещ или прекарване на време на веранда, вътрешен двор или палуба, за да позволите на тъмнината и тишината да отекнат в ума ви, вместо светлина и шум.

Съсредоточете се върху звука на дъха си

Бавното, дълбоко коремно дишане – подобно на метода 4-7-8, при който вдишвате за четири секунди, задържате дъха си за седем секунди и издишвате за осем секунди – е известно, че увеличава релаксацията и води до сън.

Защо сънувате змии: Тълкуване според Фройд, Ванга и Нострадамус

Освен това простото съсредоточаване върху дъха ви може да отклони ума от други притеснения и тревоги и да ви отведе до настоящия момент. Премахването на фокуса ви от околната среда и поставянето му върху нещо изцяло под ваш контрол (дишането) помага на ума да се успокои и да се успокои.

Изтощавайте ума си, а не тялото си

Има често срещано погрешно схващане, че упражненията през нощта могат да ви помогнат да спите по-лесно. Но докато тренировката изморява тялото ви, не е задължително да изтощава ума ви.

След маратон тялото ви може да е уморено, но това не означава, че умът ви ще е готов за сън. Забележка: Редовните упражнения подобряват съня като цяло, но упражненията, за да заспите, няма да ви помогнат.

Вместо да тренирате, за да улесните съня, се занимавайте с дейности, които могат да ви изморят психически. Ние сме социални хора, мозъците ни обичат да учат и затова, ако не сте ангажирани със света през деня, това може да повлияе на съня ви.

Прочетете книга, редете пъзели – имайте нещо, с което наистина сте ангажирани психически. Иначе за някои хора няма разлика между деня и нощта.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес