Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 естествени лекарства за хипотиреоидизъм

06 септември 2024, 16:45 часа

Ако лекарствата за щитовидната жлеза причиняват нежелани реакции, естествените лекарства могат да бъдат опция. Това може да включва диета, богата на селен, без захар или без глутен, както и прием на добавки с витамин B и пробиотици. Важно е да говорите с Вашия лекар, преди да опитате природни средства.

Стандартното лечение на хипотиреоидизъм е ежедневното приемане на лекарства за заместване на хормоните на щитовидната жлеза. Разбира се, лекарствата често идват със странични ефекти и забравянето да вземете хапче може да доведе до повече симптоми.

В някои случаи естествените лекарства могат да причинят по-малко странични ефекти и да се впишат по-добре в цялостния ви начин на живот. Те обаче не трябва да се считат за заместител на лекарствата.

Природни средства

Целта на природните лекарства или алтернативната медицина е да се коригира основната причина за проблема с щитовидната жлеза. Проблемите с щитовидната жлеза понякога започват в резултат на:

  • лоша диета
  • стрес
  • липсват хранителни вещества в тялото ви

Промяната на вашата диета и приемането на билкова добавка са два начина, по които можете да помогнете на състоянието на щитовидната си жлеза. Тези опции може да имат по-малко странични ефекти от приема на лекарства за щитовидната жлеза.

Също така, приемането на билкова добавка за справяне с ниска или недостатъчна активност на щитовидната жлеза може да бъде полезно за хора, които не реагират добре на лекарства.

Обмислете следните пет естествени лекарства като добавки към вашия план за лечение.

Селен

Според доверен източник на Националния институт по здравеопазване (NIH), селенът е микроелемент, който играе роля в метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза.

Много храни съдържат селен, включително:

риба тон

пуйка

Бразилски орехи

говеждо месо, хранено с трева

Тиреоидитът на Хашимото, атака на имунната система срещу щитовидната жлеза, често намалява доставките на селен в организма. Доказано е, че добавянето на този микроелемент спомага за балансиране на нивата на тироксин или Т4 при някои хора.

Важно е да говорите с Вашия лекар колко селен може да е подходящо за Вас, тъй като всеки човек е различен.

Имате ли такива пъпчици по ръцете или гърба? Ето от какво се получават!

Диета без захар

Захарта и преработените храни могат да доведат до повишено възпаление в тялото.

Възпалението може да забави превръщането на Т4 в трийодтиронин или Т3, друг хормон на щитовидната жлеза. Това може да влоши симптомите и заболяването на щитовидната жлеза.

Освен това захарта само повишава енергийното ви ниво в краткосрочен план, премахването й от диетата ви може да помогне за регулиране на енергийните ви нива. Освен това премахването на захарта от вашата диета може да помогне на нивата на стрес и кожата ви.

Не е лесно да приемете диета без захар, но ползата за здравето на щитовидната жлеза може да си заслужава.

витамин В

Приемът на определени витаминни добавки може да има ефект върху здравето на щитовидната жлеза.

Ниските хормони на щитовидната жлеза могат да повлияят на нивата на витамин B-12 в тялото ви. Приемането на добавка с витамин B-12 може да ви помогне да поправите някои от щетите, причинени от хипотиреоидизма.

Витамин B-12 може да помогне с умората, която заболяването на щитовидната жлеза може да причини. Заболяването също засяга нивата на витамин B-1. Можете да добавите повече витамини от група В към вашата диета със следните храни:

грах и боб

аспержи

сусамово семе

риба тон

сирене

мляко

яйца

Витамин B-12 обикновено е безопасен за повечето здрави индивиди при препоръчителните нива. Говорете с Вашия лекар колко витамин B-12 може да е подходящ за Вас.

Пробиотици

NIH изследва връзката между хипотиреоидизма и проблемите с тънките черва.

Установено е, че променената стомашно-чревна (GI) подвижност, често наблюдавана при хипотиреоидизъм, може да причини тънкочревен бактериален свръхрастеж (SIBO) и в крайна сметка да доведе до хронични GI симптоми, като диария.

Пробиотичните добавки съдържат живи полезни бактерии, които могат да ви помогнат да поддържате стомаха и червата здрави.

Освен добавки, ферментирали храни и напитки като кефир, комбуча, някои сирена и кисело мляко съдържат полезни пробиотици.

Въпреки това Администрацията по храните и лекарствата не е одобрила употребата на пробиотици за превенция или лечение на каквото и да е състояние. Говорете с Вашия лекар, за да видите дали тези добавки могат да Ви помогнат.

Всичко, което трябва да знаете за глутеновата непоносимост

Диета без глутен

Приемането на диета без глутен е повече от мода за много хора с хипотиреоидизъм.

Според Националната фондация за осведоменост за целиакия, значителен брой хора с заболяване на щитовидната жлеза също имат целиакия.

Цьолиакия е храносмилателно разстройство, при което глутенът предизвиква имунен отговор в тънките черва.

Понастоящем изследванията не подкрепят диета без глутен за лечение на заболяване на щитовидната жлеза.

Въпреки това, много хора с тиреоидит на Хашимото и хипотиреоидизъм се чувстват по-добре, след като премахнат пшеницата и други храни, съдържащи глутен, от диетата си.

Но има някои недостатъци на безглутеновата храна. От една страна, разходите за закупуване на храни без глутен често са много по-високи от тези на храни, съдържащи пшеница.

Освен това някои предварително опаковани храни без глутен не са здравословни. Това е така, защото тези храни могат да имат по-високо съдържание на мазнини и по-малко фибри от продуктите, съдържащи пшеница.

За мнозина предимствата от допълването на вашето лекарство с естествен план за лечение на щитовидната жлеза надвишават недостатъците.

Въпреки това, ако сте имали операция за отстраняване на щитовидната жлеза, естественият план за лечение на щитовидната жлеза не е за вас. Както винаги, трябва да обсъдите всички планове за лечение с Вашия лекар, преди да ги започнете.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес