Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 невероятни ползи за здравето от ядките макадамия

21 ноември 2023, 12:16 часа
Реклама

Ядките макадамия са богати на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Техните ползи могат да включват загуба на тегло, подобрено здраве на червата и защита срещу състояния като диабет или сърдечни заболявания.

Реклама

Ядките макадамия са дървесни ядки, които имат фин, подобен на масло вкус и кремообразна текстура.

Родом от Австралия, дърветата макадамия сега се отглеждат на различни места по света, като Бразилия, Коста Рика, Хавай и Нова Зеландия.

Както повечето други ядки, ядките макадамия са богати на хранителни вещества и полезни растителни съединения. Те също са свързани с няколко предимства, включително подобрено храносмилане, здраве на сърцето, управление на теглото и контрол на кръвната захар.

Ето 10 ползи за здравето и храненето на ядките макадамия.

1. Богат на хранителни вещества

Ядките макадамия са богати на калории ядки с високо съдържание на здравословни мазнини, витамини и минерали. 28 грама предлага:

  • Калории: 204
  • Мазнини: 23 грама
  • Протеин: 2 грама
  • Въглехидрати: 4 грама
  • Захар: 1 грам
  • Фибри: 3 грама
  • Манган: 58% от дневната доза
  • Стойност (DV)
  • Тиамин: 22% от DV
  • Мед: 11% от DV
  • Магнезий: 9% от DV
  • Желязо: 6% от DV
  • Витамин B6: 5% от DV

Ядките макадамия също са богати на мононенаситени мазнини, вид мазнини, които могат да подобрят здравето на сърцето, като понижават нивата на общия и LDL (лошия) холестерол.

Тези ядки са с ниско съдържание на въглехидрати и захар и имат умерено съдържание на фибри. Тази комбинация ги прави малко вероятно да повишат нивата на кръвната ви захар, което може да бъде особено полезно за хора с диабет.

2. Заредени с антиоксиданти

Както повечето ядки, ядките макадамия са чудесен източник на антиоксиданти.

Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, които са нестабилни молекули, които могат да причинят увреждане на клетките и да увеличат риска от заболявания като диабет, болест на Алцхаймер и сърдечни заболявания.

Освен това ядките макадамия могат да се похвалят с едни от най-високите нива на флавоноиди от всички ядки. Този антиоксидант се бори с възпалението и помага за понижаване на холестерола.

Това е най-скъпата ядка в света

3. Може да подобри здравето на сърцето

Ядките макадамия могат да намалят риска от сърдечни заболявания.

Различни проучвания показват, че яденето на 10–40 грама от тези ядки дневно може да понижи нивата на общия и LDL (лошия) холестерол с до 10%.

Интересното е, че едно малко проучване при хора с висок холестерол отбелязва, че диета, богата на ядки от макадамия, намалява нивата на този кръвен маркер толкова, колкото и здравословна за сърцето диета с ниско съдържание на мазнини, препоръчана от Американската кардиологична асоциация.

Нещо повече, яденето на 42–80 грама ядки от макадамия всеки ден може значително да намали маркерите на възпаление, като левкотриен В4. Възпалението е рисков фактор за сърдечни заболявания.

Изследователите смятат, че ползите за сърцето от ядките макадамия може да идват от високото им съдържание на мононенаситени мазнини.

Тази мазнина е последователно свързана с по-добро здраве на сърцето и по-нисък риск от инсулт и фатални инфаркти.

4. Може да намали риска от метаболитен синдром

Метаболитният синдром е група от рискови фактори, включително високи нива на кръвна захар и холестерол, които повишават риска от инсулт, сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Изследванията показват, че ядките от макадамия могат да предпазват както от метаболитен синдром, така и от диабет тип 2.

Като цяло, приемът на ядки също е свързан с понижаване на кръвната захар и телесното тегло при хора с метаболитен синдром или диабет тип 2.

5. Може да помогне за загуба на тегло

Въпреки че са богати на калории, ядките от макадамия могат да ви помогнат да отслабнете.

Това може да се обясни отчасти с количествата им протеини и фибри, две хранителни вещества, за които е известно, че намаляват глада и насърчават усещането за ситост.

Освен това изследванията показват, че част от мазнините в ядките могат да останат във влакнестите стени на ядките по време на храносмилането. По този начин макадамията и другите ядки могат да осигурят по-малко калории, отколкото се смяташе досега.

Ядките макадамия също са богати на мононенаситени мазнини, особено омега-7 мастната палмитолеинова киселина, която може да предпази от нежелано наддаване на тегло.

6. Може да подобри здравето на червата

Ядките макадамия съдържат фибри, които могат да помогнат на храносмилането и цялостното здраве на червата.

Както е в случая с повечето ядки, разтворимите фибри в ядките макадамия могат да действат като пребиотик, което означава, че помагат за храненето на вашите полезни чревни бактерии.

Лекар: Това е най-полезната ядка, но не трябва да прекалявате с нея

7. Други потенциални ползи

Новопоявили се изследвания показват, че ядките макадамия могат да предложат няколко допълнителни ползи за здравето, включително:

Осигуряване на противоракови свойства. Ядки макадамия съдържат флавоноиди и токотриеноли, растителни съединения, които епруветка проучванията показват, че може да помогне в борбата или убиването на раковите клетки. Въпреки това, повече необходими са изследвания.

Повишаване здравето на мозъка. Епруветка и изследванията върху животни показват, че токотриенолите могат също така да предпазват мозъчните клетки от състояния като Алцхаймер и Паркинсон. Все пак са необходими човешки изследвания.

Редовният прием на ядки, включително ядки от макадамия, може да помогне за намаляване на риска на преждевременна смърт с около една трета.

Имайте предвид, че тези потенциални качества далеч не са доказани. Необходими са повече изследвания върху хора.

8. Лесен за добавяне към вашата диета

Ядките макадамия се намират в повечето супермаркети, но могат да се поръчат и онлайн. Те са универсални и лесни за включване в повечето диети.

Като цяло суровите ядки макадамия са най-здравословната форма. Сухо изпечените са добра алтернатива, ако нямате време да ги печете сами, но се опитайте да стоите далеч от печените в масло версии, които съдържат ненужни добавени мазнини.

Можете да хапнете цели ядки макадамия, да ги смелите и поръсите върху супи и топли ястия или да ги замените с крутони в салати

Маслото от макадамия е друг начин да се насладите на тази ядка. Подобно на фъстъченото масло, може да се намазва върху хляб, крекери и резени плодове или да се добавя към овесени ядки или кисело мляко.

И накрая, тези ядки могат да бъдат накиснати и смлени на паста, за да се направи сирене или мляко без млечни продукти. Тази паста може да служи и като основа за различни десерти.

Ядките макадамия могат да се съхраняват на стайна температура от един до пет месеца, в идеалния случай в херметически затворен контейнер. Съхраняването им в хладилника ще ги запази свежи още по-дълго — до една година.

Ядките макадамия са богати на витамини, минерали, фибри, антиоксиданти и здравословни мазнини.

Техните потенциални ползи включват загуба на тегло, подобрено здраве на червата и защита срещу диабет, метаболитен синдром и сърдечни заболявания.

Ако сте любопитни за тази ядка, опитайте да я добавите към вашата диета днес.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес