Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Говорителят на руското МВнР посочи България като страна, която разпалва конфликта в Сирия

27 декември 2016, 23:18 часа • 5874 прочитания

Ракети "Град" и противотанкови снаряди, използвани в Сирия, са били произвеждани в България по просрочен съветски лиценз. Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

По думите ѝ от намерени с оръжията документи си личало ясно коя е фирмата-производител и фирмата-износител. Според кореспондента на вестник "Труд" Диляна Гайтанджиева, която беше на място при откриването на оръжията в Източно Алепо, на сандъците с оръжие е открито името на фирма "Аркус".

Говорителят на руското външно министерство директно използва думите, че това не е и първи пример, в който "страна от западния блок разпалва конфликта в Сирия". Захарова посочи, че този пример повдига въпроса в колко горещи точки по цял свят може да се окаже нелегално произведено оръжие.

Захарoва заяви, че за просрочения съветски лиценз са водени преговори за споразумение между Москва и София още през 90-те години на миналия век, но "българската страна не бърза да го сключи". "Явно тази липса на регулация устройва определени български представители. Позицията е много удобна – продаваме оръжие на трета страна, която не използва руски оръжия и руска военна техника, а къде посредникът може да предаде след това оръжието за българските производители не е важно. Става въпрос за търговия със смъртоносни оръжия, от които загиват мирни сирийци, чиято съдба толкова много тревожи Европейския съюз", каза говорителят на руското външно министерство.

Мария Захарова коментира и, че не е изненада, че сред редиците на Сирийската освободителна армия е имало чуждестранни военни съветници. Официално Захарова каза, че няма информация при щурма на Източно Алепо да са залавяни наемници или „съветници” от страни-членки на НАТО. Тя обаче подчерта, че е пълно с наемници, които са чужди граждани и изповядват чужда идеология, нямаща нищо общо със сирийската демокрация.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес