Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Световният №1 го грози 2-годишна забрана от тениса!

30 септември 2024, 11:25 часа • 1382 прочитания

Лидерът в тенис ранглистата Яник Синер заяви, че е много разочарован и изненадан, че е изправен пред нова заплаха от забрана, след като Световната антидопингова агенция (УАДА) обжалва решението за липса на вина или небрежност за двете положителни проби, които италианецът даде през март.

УАДА призова за наказание за Синер

Синер, който по-рано този месец спечели Откритото първенство на САЩ, два пъти даде положителна проба за анаболен стероид през март, но на 20 август от независим трибунал отсъдили, че той няма вина и не подлежи на наказание. Трибуналът прие обяснението на тенисиста, че забраненото вещество е попаднало в организма му в резултат на масаж от неговия физиотерапевт, който е използвал спрей, съдържащ стероида, за да третира порезна рана на пръста.

Яник Синер за потенциалната дисквалификация

УАДА обаче обжалва пред Спортния арбитражен съд, като иска да наложи забрана до две години на 23-годишния италианец. Жалбата е подадена в четвъртък, но е обявена в събота сутринта. В речта си, след като се наложи над Роман Сафиулин с 3:6, 6:2, 6:3, за да се класира на четвъртфиналите в Пекин, Синер заяви: "Много съм разочарован, а и изненадан от обжалването. Не го очаквах. Може би те просто искат да се уверят, че всичко е на мястото си."

Яник Синер

Мнението на УАДА е, че констатацията за липса на вина или небрежност не е правилна съгласно приложимите правила. Те искат да бъде наложено наказание лишаване от състезателни права за период между една и две години. УАДА не иска дисквалификация за каквито и да било резултати, освен тази, която вече е наложена от първоинстанционния съд.

Допинг скандалът около световният №1 Яник Синер се превърна в една от най-горещите теми в тениса през последните седмици. Редица бивши и настоящи играчи изказа позиция по темата, сред които и първата ни ракета Григор Димитров.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес